Ferran Adrià: “La gastronomia està lligada al plaer i a la qualitat absoluta”
Escaldes-Engordany, 17 de setembre de 2025.- El xef català Ferran Adrià ha estat guardonat aquest matí amb l’Andorra Taste Award 2025, un premi que reconeix la seva distingida trajectòria professional que l’ha portat a ser considerat un dels cuiners més influents i innovadors del món.
Durant l’entrega del guardó, Adrià ha reflexionat sobre la importància de “diferenciar la gastronomia de l’alimentació: la gastronomia està lligada al plaer i a la qualitat absoluta”. En aquest sentit, ha afegit que “la gastronomia és transversal i, per això, genera aquest interès global”, emfatitzant que “cal continuar apostant i invertint en ella a tots els nivells. Si em diuen què és el primer que faria per fomentar la cuina, respondria que cal formació”. El xef ha conclòs compartint la importància de conèixer la cuina tradicional del país i d’apostar per la creativitat.
Adrià ha estat una figura clau en la revolució de la cuina moderna, amb un treball caracteritzat per l’ús de tècniques avantguardistes i basades en la ciència, com l’esferificació, l’escuma i les coccions sorprenents. La seva destacada dedicació al restaurant elBulli el va fer ser mereixedor de tres estrelles Michelin i va ser reconegut repetidament com el millor del món. A més, la revista Times ha considerat el xef en diverses ocasions com una de les 100 persones més influents del món.
Amb el guardó, Adrià s’emporta l’essència d’Andorra representada en una escultura de l’artista del país Nerea Aixàs, que un any més, ha reunit l’ànima de les muntanyes en un bloc de guix gravat amb xicoies. Ferran Adrià, que se suma a Carme Ruscalleda, Gastón Acurio i Michel Bras en ser reconegut amb l’Andorra Taste Award.
El matí ha arrancat amb les ponències de Luis Alberto Lera (Lera*,Espanya), Francis Paniego (El Portal de Echaurren**, Espanya) i Maximilian Stock (Die Geniesserstube Im Alpenhof*, Àustria). La tarda seguirà amb la taula rodona La grande bouffe. Bolets, l’esperit de l’alta muntanya amb Pau Santamaria (Santamaria Gastronòmic, Espanya), Victoria Kemerer (Kökosnøt, Andorra), Jordi Grau (Ibaya*, Andorra), Marcel Besolí (Celler d’en Toni, Andorra) i José Antonio Guillermo (Odetti Bistro, Andorra). Les postres aniran a carrer d’Oriol Castro (Disfrutar***, Espanya).
La quarta edició de l’Andorra Taste ha arrancat aquest matí agrupant xefs, premsa especialitzada i persones interessades en la gastronomia que han omplert la sala del Prat del Roure per gaudir de la primera jornada de l’esdeveniment. Sota el lema “Qualitat vs. Quantitat” i amb els Alps com a territori convidat, l’esdeveniment reuneix xefs vinguts de França, Suïssa, Àustria i Eslovènia que han viatjat a Andorra amb la voluntat de mostrar la profunditat i diversitat de la cuina alpina a través dels seus productes, elaboracions i sabors.
Durant l’acte inaugural que ha obert oficialment la trobada, el ministre de Turisme i Comerç, Jordi Torres, ha destacat que aquest any, “sota el lema ‘Qualitat vs. Quantitat’ volem reivindicar que l’excel·lència depèn, en gran manera, de l’autenticitat, del rigor i del compromís amb el territori més que del volum”. En aquest sentit, ha recordat que l’esdeveniment “ha estat la llavor del nou Pla Gastronòmic”. En l’acte també ha participat Rosa Gili, cònsol major d’EscaldesEngordany -parròquia amfitriona de l’esdeveniment-, que ha manifestat que “des del comú ens impliquem una vegada més amb aquesta iniciativa, conscients que es tracta d'un projecte de país que situa Andorra al calendari internacional d'esdeveniments gastronòmics, aportant talent i reforçant la nostra voluntat de ser un referent cultural, turístic i experiencial”.
Per la seva banda, el director de Vocento Gastronomía, Benjamín Lana, ha destacat“quan vam arribar a Andorra fa un lustre l’hostaleria vivia legítimament bolcada en el negoci. Avui podem dir que alguna cosa ha canviat, perquè sense deixar de mirar l’important ha assumit un compromís col·lectiu amb la gastronomia, que és el mateix que fer-ho amb la cultura i el país”.