Ferran Adrià, el xef més influent del món, serà guardonat amb l’Andorra Taste Award

Escaldes-Engordany, 8 de juliol de 2025.- L’Andorra Taste, l’esdeveniment que situa el Principat en l’epicentre de la cuina d’alta muntanya durant el mes de setembre, guardonarà enguany el xef més influent de les últimes quatre dècades, Ferran Adrià, amb l’Andorra Taste Award 2025. El reconegut cuiner català, conegut mundialment per revolucionar la manera de concebre la gastronomia, participarà amb altres cuiners de renom internacional i xefs del país en la quarta edició de l’Andorra Taste, que se celebrarà del 17 al 21 de setembre a Escaldes-Engordany. El ministre de Turisme i Comerç, Jordi Torres, ha fet valdre durant la presentació d’aquest matí que “arribem a la quarta edició com un esdeveniment plenament consolidat que la gent del país, el sector i, fins i tot, els cuiners internacionals esperen amb entusiasme. Aquest any, ens omple d’orgull poder comptar amb Ferran Adrià, que se suma a Carme Ruscalleda, Gastón Acurio i Michael Bras en ser reconegut amb l’Andorra Taste Award”.

Els Alps torna a ser el territori convidat amb la presència de xefs de França, Suïssa, Àustria i Eslovènia

Com sempre, l’Andorra Taste es dividirà en dues parts, la professional i la popular. Durant les jornades professionals, els Alps seran el territori convidat, amb propostes que combinen tradició, innovació i compromís. Els ponents vinguts de França, Suïssa, Àustria i Eslovènia viatjaran a Andorra per mostrar la profunditat i diversitat de la cuina alpina a través dels seus productes, elaboracions i sabors. Xefs de la talla d’Emmanuel Renaut*** (França), Zineb Hattab** (Suïssa) o Uroš Štefelin** (Eslovènia) passaran pels fogons i l’auditori del Prat del Roure, a Escaldes-Engordany, en un congrés que aquest any té com a lema ‘Qualitat versus quantitat’. En aquest sentit, el director de grup gsr i xef executiu de Vocento Gastronomía, Jordi Parra, ha detallat que l’edició d’aquest any “posarà el focus en la qualitat per sobre de la quantitat, amb menys ponències, però amb convidats molt especials i involucrats en la gastronomia d’alta muntanya”.

Els assistents puntuen les jornades populars de 2024 amb un 8,9

Com sempre, es comptarà també amb cuiners de renom d’Espanya i França, per la proximitat i influència que la gastronomia andorrana guarda amb la dels països veïns, amb noms de la talla d’Oriol Castro*** (Catalunya) o Stéphane Tournié* (França), i amb la presència del Master Wine, Fernando Mora (Aragó). Tot això, sense oblidar la participació dels xefs del país com Marcel Besolí (Celler d’en Toni), José Antonio Guillermo (Odetti Bistro), o Jordi Grau (Ibaya*). El vessant professional culminarà amb la jornada ‘Territori en viu’, en què els ponents es desplaçaran al terreny per recollir ells mateixos el producte directament de la terra.

Les jornades populars obertes a tot el públic s’inauguraran el migdia del dia 19 i s’allargaran tot el cap de setmana. Un cop més, la restauració del país serà la protagonista d’aquesta festa gastronòmica a l’aire lliure: 22 establiments del Principat oferiran tastets de la seva cuina a un preu de 5 euros. També hi haurà un punt de venda de productes locals d’Andorra, tallers infantils, showcookings, masterclasses i música en directe d’artistes andorrans.

Tot plegat, s’ha dissenyat un seguit de propostes per convertir de nou EscaldesEngordany en un punt de trobada gastronòmic de referència. En aquest sentit, el cònsol menor d’Escaldes-Engordany, Quim Dolsa, ha afegit que “és un honor per al Comú i la parròquia acollir, un any més, l’Andorra Taste, un esdeveniment que contribueix a posicionar Escaldes-Engordany com a referent en el món de la gastronomia i que té un impacte molt positiu tant per al teixit econòmic local com per a la projecció exterior del nostre territori.”

Els organitzadors de l’Andorra Taste –un esdeveniment coorganitzat per Andorra Turisme, Vocento Gastronomia-Grup gsr i amb el suport del comú d’EscaldesEngordany– esperen igualar, en aquesta tercera edició, les espectaculars xifres de l’any passat. Un any més, l’Andorra Taste va batre rècord d’assistència a les jornades professionals de 2024, amb 495 assistents presencials i 620 de línia, procedents de 24 països diferents.

En els dos dies i mig de degustacions al carrer es van vendre 34.643 consumicions. La valoració global dels assistents es va situar en el 8,9, i el 95% van assegurar que tenien la intenció de tornar a l’edició d’enguany.