Ordinació del 7-11-2024 reguladora de les declaracions d’entitats parroquials d’interès públic de la parròquia d’Escaldes-Engordany i de l’obtenció de subvencions per part d’aquestes entitats

Ordinació del 7-11-2024 reguladora de les declaracions d’entitats parroquials d’interès públic de la parròquia d’Escaldes-Engordany i de l’obtenció de subvencions per part d’aquestes entitats.

 

Atès que el Comú d’Escaldes-Engordany té entre els seus objectius incidir en la protecció del patrimoni immaterial de la parròquia, ha promogut l’aprovació d’una normativa que regula la declaració d’entitat parroquial d’interès públic a la parròquia d’Escaldes-Engordany i l’obtenció de subvencions per part d’aquestes entitats.

 

Aquesta normativa té com a objectiu establir els criteris i el procediment per considerar que una associació o qualsevol altra entitat és d’interès públic pel Comú, atès que la seva activitat se centra en el foment i la difusió del patrimoni de la parròquia d’Escaldes-Engordany. Concretament, es tracta d’un reconeixement administratiu que s’atorga a les entitats que persegueixen finalitats d’interès públic i general en diversos àmbits de la parròquia, amb un èmfasi especial en la promoció del patrimoni popular, social i tradicional d’Escaldes-Engordany.

 

A més, també té com a finalitat establir un marc normatiu clar i transparent per a la sol·licitud, l’atorgament i el control de les subvencions atorgades a les entitats parroquials d’interès públic. Aquestes subvencions estan destinades a reforçar el teixit associatiu i a proporcionar suport financer a aquestes entitats amb la finalitat de promoure i fomentar activitats i projectes essencials per al desenvolupament social, cultural i econòmic de la parròquia d’Escaldes-Engordany.

 

Atès que, en el marc del compromís del Comú amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), aquesta Ordinació reafirma la seva dedicació a la protecció i defensa d'aquests objectius en l'àmbit de la cultura; el Comú treballa activament per promoure el desenvolupament sostenible en totes les seves dimensions, i assegurar que les activitats culturals siguin inclusives i accessibles. A través d'aquesta normativa, el Comú es compromet a garantir que totes les entitats parroquials d'interès públic alineïn les seves activitats culturals amb els principis dels ODS, per fomentar així una comunitat més justa, equitativa i sostenible per a tots els ciutadans.

 

El Comú d’Escaldes-Engordany, en la sessió de Consell de data 7 de novembre de 2024, ha acordat aprovar la següent Ordinació del 7-11-2024 reguladora de les declaracions d’entitats parroquials d’interès públic de la parròquia d’Escaldes-Engordany.

 

Índex

 

Article 1. Objecte

 

Article 2. Àmbit d’aplicació

 

Article 3. Concepte de declaració d’entitat parroquial d’interès públic

 

Article 4. Procediment

 

Article 5. Criteris per obtenir la declaració d’entitat parroquial d’interès públic

 

Article 6. Obligacions de les entitats parroquials d’interès públic

 

Article 7. Efectes de la declaració d’entitat parroquial d’interès públic

 

Article 8. Subvencions

 

Article 9. Consignació pressupostària

 

Article 10. Òrgan competent

 

Article 11. Obligacions de les entitats parroquials d’interès públic beneficiàries de subvencions

 

Article 12. Procediment d’atorgament de subvencions ordinàries i puntuals mitjançant concessió directa

 

Article 13. Criteris generals per a l’atorgament de subvencions

 

Article 14. Tramitació de les sol·licituds de subvencions ordinàries i puntuals

 

Article 15. Termini per a la presentació de sol·licituds

 

Article 16. Prohibició

 

Article 17. Resolucions

 

Article 18. Modalitats de pagament de les subvencions

 

Article 19. Justificació de compliment de la finalitat de la subvenció

 

Article 20. Comprovació de les justificacions

 

Article 21. Control i seguiment de la subvenció

 

Article 22. Romanent econòmic

 

Article 23. Revocació

 

Disposició transitòria primera

 

Disposició transitòria segona

 

Disposició transitòria tercera

 

Disposició final

 

 Article 1. Objecte

Aquesta Ordinació té per objecte regular el procediment, els criteris, les obligacions i els efectes de les declaracions d’entitats parroquials d’interès públic atorgades pel Comú, i regular el règim jurídic i els procediments d’atorgament i de control de les subvencions atorgades pel Comú a favor d’aquestes entitats.

 

Article 2. Àmbit d’aplicació

1.       Les associacions i altres entitats de la parròquia d’Escaldes-Engordany que exerceixin finalitats d’interès públic en els seus estatuts tenen dret a ser declarades entitats d’interès públic. Això inclou entitats culturals, esportives, cíviques, educatives, científiques, sanitàries, socials o de qualsevol altre àmbit sempre que compleixin els criteris establerts a l’article 5 d’aquesta Ordinació.

 

 

2.       Només les associacions i altres entitats de la parròquia que han estat declarades entitats parroquials d’interès públic tenen dret a sol·licitar subvencions segons el règim jurídic establert en aquesta Ordinació.

 

Article 3. Concepte de declaració d’entitat parroquial d’interès públic

1.       La declaració d’entitat parroquial d’interès públic és el reconeixement administratiu que s’atorga a una associació o qualsevol altra entitat de la parròquia pel fet de tenir implícitament en el seu objecte i en els seus fins estatutaris la preservació, el foment i la divulgació de valors culturals, esportius i socials estretament vinculats amb el patrimoni popular, social i tradicional propi d’Escaldes-Engordany.

 

2.       S’entén per interès públic o interès general tot allò que es considera com a útil, valuós i identificatiu per a una societat.

 

Article 4. Procediment

1.       Per iniciativa pròpia, la Junta de Govern eleva una proposta motivada de declaració que ha de ser sotmesa a l’aprovació del Consell de Comú.

 

2.       Les declaracions d’entitat parroquial d’interès públic es publiquen a la Seu Electrònica del Comú.

 

Article 5. Criteris per obtenir la declaració d’entitat parroquial d’interès públic

Les associacions i altres entitats de la parròquia d’Escaldes-Engordany poden optar a la condició d’entitat parroquial d’interès públic sempre que compleixin els criteris següents:

 

a)       Quan l’objecte dels seus fins estatuaris sigui, explícitament o implícitament, la preservació, el foment i la divulgació del patrimoni popular, social i tradicional propi de la parròquia.

 

b)      Quan tingui la seu social a la parròquia.

 

c)       Quan la seva activitat estigui estretament vinculada al nom de la parròquia d’Escaldes-Engordany tant per les activitats realitzades al país com per les realitzades a l’estranger.

 

d)      Quan desenvolupi una participació activa a la parròquia i un comportament proactiu en l’organització i la celebració d’esdeveniments.

 

e)       Quan no tingui pendent cap obligació amb el Comú ni sigui deutora de cap administració pública o parapública, sempre que hagi transcorregut el període voluntari de pagament.

 

f)       Quan estigui degudament inscrita als registres corresponents.

 

g)      Quan les seves activitats no estiguin restringides exclusivament a beneficiar les persones sòcies o membres de l’entitat.

 

h)      Quan s’hagi contrastat degudament la seva trajectòria històrica i la seva implantació social a la parròquia.

 

i)        Quan compti amb un mínim de deu (10) anys d’antiguitat, sense perjudici de les possibles suspensions temporals que hagi pogut patir.

 

Article 6. Obligacions de les entitats parroquials d’interès públic

Són obligacions de les entitats parroquials d’interès públic:

 

a)       Esmentar la qualificació d’entitat parroquial d’interès públic d’Escaldes-Engordany a tots els suports, documents i material gràfic divulgatiu que generin.

 

b)      Col·laborar en els projectes i participar activament en els esdeveniments socials, esportius i/o culturals derivats de la programació d’activitats del Comú, sempre que així es requereixi i en la mesura que sigui possible.

 

c)       Organitzar i celebrar esdeveniments a la parròquia d’acord amb el que s’estableix en el conveni signat per cada entitat.

 

d)      No ser deutora del Comú, ni de cap altra administració pública ni parapública, sempre que hagi transcorregut el període voluntari de pagament.

 

e)       Col·laborar i donar suport a les altres entitats parroquials d’interès públic, en la mesura que sigui possible.

 

f)       No restringir les seves activitats exclusivament a beneficiar les persones sòcies o membres de l’entitat.

 

Article 7. Efectes de la declaració d’entitat parroquial d’interès públic

1.       Les associacions i altres entitats declarades entitat parroquial d’interès públic a Escaldes-Engordany poden rebre un tractament prioritzat del Comú en matèria de suport econòmic, que pot incloure subvencions, col·laboracions i suport logístic o d’infraestructures, entre d’altres.

 

2.       Les subvencions atorgades a les associacions o altres entitats que han estat declarades entitat parroquial d’interès públic a Escaldes-Engordany s’atorguen mitjançant el procediment de concessió directa.

 

 3.       Els efectes de la declaració d’entitat parroquial d’interès públic es materialitzen a través d’un conveni de col·laboració, en el qual s’estableixen els pactes que especifiquen detalladament el tipus de col·laboració entre ambdues parts.

 

4.       Les entitats que han obtingut la declaració poden fer ús, prèvia sol·licitud i disponibilitat, dels serveis, espais i mitjans comunals sense cap cost, tret dels derivats d’una contractació externa, si és el cas.

 

Article 8. Subvencions

1. Les entitats declarades entitat parroquial d’interès públic poden sol·licitar subvencions que s’atorguen mitjançant el procediment de concessió directa i que es classifiquen, per raó de la seva periodicitat, en ordinàries i puntuals: 

 

a) Subvencions ordinàries: són les que s’atorguen de manera regular i periòdica. Estan destinades a finançar activitats o projectes d’interès públic de manera continuada durant una temporada, curs escolar o any natural.

 

b) Subvencions puntuals: són les que s’atorguen de manera puntual per fer front a situacions excepcionals o imprevistes, i que queden fora del termini de sol·licitud de les subvencions ordinàries.

 

Article 9. Consignació pressupostària

1. Anyalment, el Comú consigna una quantitat en el seu pressupost per atendre les activitats i despeses subvencionables de les entitats parroquials d’interès públic.

 

2. Les subvencions tenen la consideració de despeses públiques i la seva efectivitat queda condicionada a l’existència de crèdit pressupostari suficient.

 

Article 10. Òrgan competent

La Junta de Govern és l’òrgan competent per resoldre les sol·licituds per a l'atorgament de les subvencions regulades en aquesta Ordinació, així com per resoldre un procediment sancionador derivat de l’atorgament d’una subvenció.

 

Article 11. Obligacions de les entitats parroquials d’interès públic beneficiàries de subvencions

Són obligacions de les entitats parroquials d’interès públic que siguin beneficiàries de subvencions:

 

a)       Realitzar íntegrament les activitats o projectes subvencionats i acreditar-ho davant el Comú.

 

b)      Fer constar la col·laboració i el logotip de l’escut del Comú en el material imprès o altres mitjans de difusió relatius a l’activitat subvencionada.

 

c)       Notificar al Comú l’obtenció de qualsevol altra subvenció, patrocini o ajuda pública o privada per a la realització de l’activitat subvencionada així com la seva quantia i procedència.

 

d)      Comunicar qualsevol alteració del pressupost que es produeixi amb posterioritat, o en el seu cas, l’anul·lació corresponent de l’activitat o projecte, en el moment en què es produeixi.

 

e)       Comunicar i aportar, al moment de la justificació de la subvenció, qualsevol alteració de la informació i documentació aportada.

 

f)       Col·laborar en el seguiment o demanda d’informació que faci el Comú així com sotmetre la utilització de la subvenció a les revisions financeres que el Comú consideri pertinents i, en especial, a les previstes a la Llei 36/2021, del 16 de desembre, de les finances comunals o altra legislació aplicable.

 

g)      Declarar tots els ingressos de l’entitat.

 

h)      Utilitzar, d’acord amb l’article 13.2 de la Llei 6/2024, del 25 d’abril, de la llengua pròpia i oficial, la llengua catalana en tota la documentació, divulgació i execució relativa a l’activitat o projecte subvencionat.

 

i)        Publicar, d’acord amb l’article 5 de la Llei 33/2021, del 2 de desembre, de transparència, accés a la informació i govern obert, les subvencions públiques que hagin rebut per un import igual o superior a 10.000 €.

 

j)        Si és el cas, col·laborar amb el Comú per un ús correcte dels espais cedits, respectant-los i fent-los respectar durant el desenvolupament de les activitats amb la diligència deguda.

 

Article 12. Procediment d’atorgament de subvencions ordinàries i puntuals mitjançant concessió directa

Les sol·licituds són analitzades i valorades per la comissió composta pel Conseller del departament corresponent, el Conseller de Finances així com pel cap i un tècnic del departament corresponent. Aquesta comissió tècnica avalua individualment les sol·licituds d’acord amb els criteris de valoració objectius i, d’acord amb el mínim establert per conveni, acorda l’atorgament d’un import igual o inferior al que se sol·licita. Aquesta decisió es pren de manera objectiva i transparent, i es basa en una avaluació detallada de la necessitat i l'impacte potencial de l’objecte de la subvenció.

 

Article 13. Criteris generals per a l’atorgament de subvencions

L’atorgament i la quantificació de les subvencions es valoren d’acord amb els criteris generals següents:

 

a)       Característiques de l’objecte de la subvenció en la més àmplia interpretació (originalitat, innovació, inclusió...).

 

b)      La rellevància, el grau d’interès del projecte, la coherència i la concreció en el plantejament del projecte, activitat o servei.

 

c)       El contingut, la viabilitat del projecte i la qualitat de la seva gestió.

 

d)      La col·laboració o complementarietat amb l’acció del Comú per portar a terme projectes o activitats d’interès públic.

 

e)       L’interès públic, la promoció i la repercussió econòmica i social del projecte per a la parròquia d’Escaldes-Engordany.

 

f)       La incorporació de la perspectiva de gènere en el projecte o activitat.

 

g)      La vessant ecosocial tenint en compte el consum responsable en el projecte o activitat.

 

Article 14. Tramitació de les sol·licituds de subvencions ordinàries i puntuals

1.       Per a l’atorgament de subvencions, es requereix una sol·licitud prèvia mitjançant el formulari disponible a la Seu Electrònica i al Servei de Tràmits del Comú d’Escaldes-Engordany, en la qual s’ha de fer constar la informació següent:

 

a)       Nom i NIA de l’entitat o associació que sol·licita i de la persona física que la representa, amb el detall del caràcter amb el qual actua i la resta de dades que consten al formulari de sol·licitud.

 

b)      Petició quantificada i concreta de la subvenció que se sol·licita.

 

c)       Pressupost total de les despeses ordinàries i de les activitats, serveis o projectes a subvencionar, acompanyat obligatòriament dels justificants corresponents.

 

d)      Memòria justificativa de l’activitat, servei o projecte a subvencionar, com a mínim amb un projecte detallat d’activitat o activitats, ubicació i calendari.

 

e)       Declaració responsable en què es fa constar no ser deutor del Comú, ni de cap altra administració pública ni parapública, sempre que hagi transcorregut el període voluntari de pagament.

 

f)       Declaració responsable en què s’ha d’especificar totes les altres subvencions, ajudes o patrocinis rebuts i/o sol·licitats a altres administracions o entitats públiques o privades per la temporada, l’activitat, el servei o el projecte concret per al qual se sol·licita la subvenció, si escau.

 

g)      Estatuts de l’entitat parroquial d’interès públic només en el cas que hagin estat objecte d’una modificació.

 

h)      Certificat de l’acord de revocació i/o nomenament dels membres de l’òrgan de govern i gestió de l’entitat, si escau.

 

i)        Inventari dels béns patrimonials de l’entitat parroquial d’interès públic només en el cas que hagi estat objecte d’una variació.

 

j)        Declaració responsable en la qual s’hi faci constar el nombre d’associats i/o participants, i, si escau, l’import de la quota de soci o d’inscripció. 

 

2.       Quan s’observin defectes, omissions o es consideri necessari ampliar la informació, d’acord amb l’article 110 de la Llei 14/2023, del 3 de juliol, del text consolidat del Codi de l’Administració, es concedeix als sol·licitants un termini de deu (10) dies hàbils per esmenar els defectes, omissions, o per ampliar la informació. Si no es respon el requeriment d’informació en el termini establert, es procedirà d’ofici a desestimar la sol·licitud.

 

3.       La presentació de la sol·licitud de subvenció implica també l’acceptació i la voluntat de compliment d’aquesta Ordinació i del conveni corresponent.

 

4.       Tota la documentació ha d’estar redactada en llengua catalana.

 

Article 15. Termini per a la presentació de sol·licituds

La sol·licitud s’ha de presentar entre el primer dia hàbil de la segona quinzena de setembre i el darrer dia hàbil del mes d’octubre de l’any natural per al qual se sol·licita la subvenció, tant per a les entitats que desenvolupen la seva activitat d’acord amb el curs escolar com per a les que la desenvolupen d’acord amb l’any natural. Això sense perjudici que es puguin sol·licitar subvencions puntuals en qualsevol moment de l’any sempre que es justifiqui i s’acrediti el motiu pel qual l’import sol·licitat no s’ha previst en el pressupost anual.

 

Article 16. Prohibició

Els membres de l’òrgan de govern i gestió d’una entitat parroquial d’interès públic no poden percebre cap tipus de remuneració per a l’exercici de les seves funcions. No obstant això, els treballadors de l’entitat donats d’alta com a assalariats a la CASS poden rebre una retribució econòmica, sempre que aquesta no superi el límit establert en el conveni de col·laboració entre el Comú i l’entitat.

 

Article 17. Resolucions

1.       El fet de presentar una sol·licitud de subvenció no implica que l’import sol·licitat s’atorgui en la seva totalitat. El Comú pot atorgar la subvenció de manera total o parcial, segons la disponibilitat de recursos i la valoració de la sol·licitud.

 

 

2.       El termini de resolució per a l’atorgament de subvencions ordinàries és de dos (2) mesos a comptar de la data d’acabament del termini de presentació de la sol·licitud. En el cas de subvencions puntuals, el termini de resolució per a l’atorgament de les subvencions és d’un (1) mes a comptar de l’endemà de la presentació de la sol·licitud. En ambdós casos, la resolució de l’òrgan competent es notifica a l’entitat dins del termini de deu (10) dies hàbils a partir de la data en què s’ha pres l’acord.

 

Article 18. Modalitats de pagament de les subvencions

1.      Quan el Comú atorga una subvenció dinerària a una entitat parroquial d’interès públic, paga el 100% de la subvenció en el termini de trenta (30) dies hàbils a comptar de la data de la resolució de l’atorgament de la subvenció.

 

 

2.      El pagament avançat del 100% no eximeix al beneficiari de la seva obligació de justificar el compliment de la finalitat de la subvenció prop del Comú.

 

 

3.      En el cas que el Comú no hagi aprovat el pressupost comunal durant el primer mes de l’any natural per al qual es sol·liciten les subvencions, el Comú realitzarà els pagaments en dotzenes parts, d’acord amb el que estableix a l’article 78 de pròrroga pressupostària o segons les modificacions de crèdits pressupostaris previstes a la Llei 36/2021, del 16 de desembre, de les finances comunals o altra legislació aplicable.

 

Article 19. Justificació de compliment de la finalitat de la subvenció

1.       L’entitat perceptora de la subvenció ha d’aportar una justificació del destí de la subvenció. En tot cas, ha de justificar la realització de l’activitat, servei o projecte subvencionat, així com el seu cost mitjançant la documentació següent:

 

1.1.             La documentació i els justificants que acreditin el destí de la subvenció. Aquest recull de documentació i justificants ha de contenir, com a mínim, les dades següents:

 

a)       L’estat de comptes anuals (només en el cas de subvencions ordinàries) al tancament de la temporada, l’any natural o del curs escolar.

 

b)      La documentació comptable (factures i justificants) que acrediti la realització de l’activitat i el destí de la subvenció així com els justificants de totes les despeses i, si és el cas, de tots els ingressos.

 

c)       Justificants de la repercussió mediàtica (premsa, xarxes socials, etc.), si escau.

 

d)      Qualsevol altre document que el Comú consideri necessari.

 

 

2.       En el cas de les subvencions ordinàries, l’entitat perceptora de la subvenció ha d’aportar l’estat de comptes en un termini màxim de sis (6) mesos després de finalitzar la temporada, l’any natural o el curs escolar en què s’ha atorgat la subvenció. La resta de documentació comptable l’ha d’aportar en un termini màxim de tres (3) mesos a comptar de la data de finalització de l’any o del curs escolar en què s’ha atorgat la subvenció. En tot cas, la documentació aportada s’ha de registrar perquè quedi constància que ja ha estat utilitzada com a justificant d’una determinada subvenció comunal.

 

 

3.       El Comú pot comprovar directament l’execució de l’activitat, projecte o servei subvencionat mitjançant personal propi, o bé a través d’empreses contractades a aquest efecte. 

 

Article 20. Comprovació de les justificacions

1. La comissió tècnica que tramita la subvenció ha de comprovar la justificació adequada, així com la realització de l’activitat o el projecte i el compliment de la finalitat que determinin el seu atorgament.

 

2. El Comú pot comprovar el valor de mercat de les despeses subvencionades utilitzant, entre altres, els criteris següents:

 

a) Preus mitjos de mercat.

 

b) Cotitzacions en mercats nacionals i estrangers.

 

c) Estimació per referència als valors que figurin en els registres oficials de caràcter fiscal.

 

d) Dictamen de pèrits elaborats des del Comú.

 

e) Taxació pericial contradictòria.

 

Article 21. Control i seguiment de la subvenció

1. La competència per exercir el control financer de subvencions correspon a la Intervenció comunal en els termes de la Llei 36/2021, del 16 de desembre, de les finances comunals.

 

2. El control financer té per objecte garantir l’obtenció adequada i correcta de la subvenció, el compliment de les obligacions en la gestió i aplicació de la subvenció, la justificació adequada i correcta de les despeses subvencionades i la realitat i regularitat de les operacions que d’acord amb la justificació presentada han estat finançades amb la subvenció.

 

3. El control financer pot consistir en:

 

a)       L'examen de registres comptables, comptes o estats financers i la documentació que els justifiqui que estigui en possessió dels beneficiaris, mitjançant procediments d’auditoria generalment acceptats.

 

b)      La comprovació del destí de la subvenció, i si escau, verificació de qualsevol altra subvenció o ajuda pública o privada per a la realització de l’activitat o projecte subvencionat.

 

c)       L'examen d'operacions individualitzades i concretes relacionades o que poguessin afectar les subvencions atorgades.

 

d)      La comprovació material de les inversions finançades.

 

e)       Qualsevol altra comprovació que resulti necessària d’acord amb les característiques especials de les activitats o projectes subvencionats.

 

 

 

4. Els beneficiaris i tercers relacionats amb l’objecte o la justificació de la subvenció estan obligats a facilitar la informació i documentació que els sigui requerida així com a col·laborar en els processos de verificació necessaris.

 

Article 22. Romanent econòmic

1.  En el cas que, un cop finalitzat l’any natural, la temporada o el curs escolar en què s’ha obtingut una subvenció ordinària, existeixi un romanent econòmic provinent de la subvenció atorgada, se n’haurà d’informar el Comú. Aquest romanent podrà utilitzar-se per a una altra finalitat o projecte, prèvia petició i autorització del Comú.

 

2. En tot cas, no s’autoritzen canvis de destí de les subvencions atorgades si prèviament no se n’ha informat el Comú i no han estat autoritzats.

 

Article 23. Revocació

1.       El Comú pot revocar la declaració d’entitat parroquial d’interès públic si l’entitat o associació deixa de complir els criteris o condicionants que en fonamenten la declaració o si incompleix les obligacions previstes en aquesta Ordinació.

 

 2.       La revocació de la declaració ha de ser sotmesa a l’aprovació del Consell de Comú.

 

 3.       En cas que es revoqui la declaració d’entitat parroquial d’interès públic per incompliment de les seves obligacions, l’entitat queda subjecta a les disposicions establertes en l’Ordinació del 7-11-2024, de subvencions per a l’organització i la promoció d’activitats i serveis d’interès públic que es desenvolupin a la parròquia d’Escaldes-Engordany.

 

 4.       Això no obstant, en cas que alguna de les entitats incompleixi les obligacions previstes en aquesta Ordinació, el Comú pot optar per aplicar el procediment sancionador establert en l’Ordinació del 7-11-2024, de subvencions per a l’organització i la promoció d’activitats i serveis d’interès públic que es desenvolupin a la parròquia d’Escaldes-Engordany, sense necessitat de revocar la declaració d’entitat parroquial d’interès públic.

 

Disposició transitòria primera

Per a l’any en curs 2024/2025, el termini de presentació de sol·licitud previst a l’article 15 és a comptar de l’endemà de la data de publicació de la convocatòria de subvencions al BOPA  i fins al 6 de desembre del 2024.

 

Disposició transitòria segona

Per a l’any en curs 2024/2025, s'accepta la presentació de sol·licituds seguint el procediment establert fins ara. Això no obstant, el Comú pot sol·licitar complements d’informació per tal d’ajustar les sol·licituds als nous requisits de presentació. Aquesta mesura es pren per facilitar l'adaptació dels sol·licitants a la nova normativa.

 

Disposició transitòria tercera

Tots els tràmits administratius esmentats en aquesta Ordinació s’hauran de gestionar presencialment davant el Servei de Tràmits del Comú d’Escaldes-Engordany fins que la seva Seu Electrònica entri en funcionament. Un cop operativa, podran gestionar-se tant de manera presencial com telemàtica.

 

Disposició final

Aquesta Ordinació entra en vigor l’endemà de ser publicada al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

 

Cosa que es fa pública per a coneixement general.

 

Escaldes-Engordany, Casa Comuna, 7 de novembre del 2024.