El premi a Carme Ruscalleda i una jornada de descoberta del territori, novetats de la 3a. edició de l’Andorra Taste

Escaldes-Engordany, 22 de juliol de 2024.- L’Andorra Taste, l’esdeveniment que situa el Principat en l’epicentre de la cuina d’alta muntanya durant el mes de setembre, arriba a la tercera edició amb novetats. Entre els dies 18 i 22 de setembre, cuiners de renom internacional i xefs del país es reuniran a Escaldes-Engordany per posar en valor la cuina d’alta muntanya, el seus ingredients i les seves elaboracions.

 

En aquesta segona edició, el guardó Andorra Taste Award recaurà sobre Carme Ruscalleda, reconeixent la seva llarga trajectòria professional i internacional. La cuinera de Sant Pol de Mar és l'única dona que ha obtingut 7 estrelles Michelin: tres a l’antic Restaurant Sant Pau, dos al Sant Pau de Tòquio i dos més al Moments, que actualment regenta amb el seu fill Raül Balam. Ruscalleda, doctora honoris causa per la Universitat de Barcelona, agafa així el relleu al xef peruà Gastón Acurio (Andorra Taste Award 2023) i al cuiner francès Michael Bras (2022). 

La cuinera catalana rebrà l’Andorra Taste Award per premiar la seva llarga trajectòria professional

Pel que fa al territori convidat, el director general d’Andorra Turisme, Betim Budzaku, ha avançat que “aquesta tercera edició ens transportarà fins als països nòrdics: sota el lema ‘Altitud versus latitud’, els ponents vinguts de Dinamarca, Noruega, Suècia i Finlàndia explicaran com l’elegància i l’autenticitat de la cuina nòrdica han aconseguit posar aquesta zona en el mapa gastronòmic mundial”. Totes dues regions, malgrat les seves distàncies i contrastos, comparteixen un vincle amb la natura i una dedicació a l'autenticitat i qualitat dels seus ingredients. Xefs de la talla de Filip Gemzell (restaurant Äng**, Suècia), Søren Selin (AOC**, Dinamarca), Albert Franch i Luka Balac (Nolla*, Finlàndia) i Christopher Haatuft (Lyyeket*, Noruega) passaran pels fogons i l’auditori del Prat del Roure, a Escaldes-Engordany. 

Els països nòrdics seran el territori convidat d'aquesta edició, amb xefs de Finlàndia, Suècia, Noruega i Dinamarca 

No seran els únics en fer-ho: com en les dues edicions anteriors, l’Andorra Taste es divideix en dues vessants: la primera, les jornades professionals: gratuïtes i destinades al sector gastronòmic en format congrés. El director tècnic de Vocento Gastronomia-Grup gsr ha desgranat que “enguany hi ha previstes ponències d’Elena Arzak (Arzak***), Raül Balam (Moments**), Ricard Camarena (Ricard Camarena**), David Yárnoz (Molino de Urdániz**), Frédéric Molina (Moulin de Léré*), Jordi Grau (Ibaya*), Àlex Kinchella (La Cort de Popaire) i Rodrigo Martínez (Beç), entre altres”. Com a novetat d’aquesta edició, a les jornades professionals –que tindran lloc al Prat del Roure els dies 18 i 19 de setembre– se’ls suma una jornada de descoberta d’alta muntanya el dia 20 al matí, on els xefs podran conèixer de primera mà el territori. Les Edifici RÀDIO ANDORRA, Av. de la Bartra, s/n – Encamp (+376) 891 168 – comunicacio@andorraturisme.ad ponències es podran seguir en format presencial i també en línia: només cal enregistrar-se a www.andorrataste.com.

Pel que a fa a la segona vessant, les jornades populars obertes a tot el públic, aquestes s’inauguraran el migdia del dia 20 i s’allargaran tot el cap de setmana. Un cop més, la restauració del país serà la protagonista d’aquesta festa gastronòmica a l’aire lliure: fins a vint establiments del Principat oferiran tastets de la seva cuina a un preu de 4 euros. També hi haurà un punt de venda de productes locals d’Andorra.

Davant l’èxit de les dues darreres edicions, l’oferta del Taste Popular també inclou, a banda de les degustacions, tallers infantils, showcookings, masterclasses i música en directe d’artistes andorrans.

Tot plegat, un seguit de propostes per convertir de nou Escaldes-Engordany en un punt de trobada gastronòmic de referència. En aquest sentit, la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, ha afegit que “es tracta d’una proposta que ajuda a dinamitzar la parròquia fora de la temporada alta”

2023, una edició de rècord

Els organitzadors de l’Andorra Taste –un esdeveniment coorganitzat per Andorra Turisme, Vocento Gastronomia-Grup gsr i amb el suport del comú d’Escaldes-Engordany esperen igualar, en aquesta tercera edició, les espectaculars xifres de l’any passat. Així ho ha assegurat el ministre de Turisme i Comerç, Jordi Torres: “les dades de l’any passat van superar totes les expectatives, tant en les jornades professionals com en els populars. Cada any agafem més experiència i ens agradaria poder-les, com a mínim, igualar”.

I és que les dades del 2023 van ser de rècord: en la part professional, 491 assistents van participar presencialment del congrés: el 88% eren procedents d’altres països. Pel que fa al seguiment a través de l’streaming, les xifres van enfilar-se fins als 613 inscrits.

En els dos dies i mig de degustacions al carrer es van vendre 31.142 consumicions. La valoració global dels assistents es va situar en el 8,8, i el 95,5% van assegurar que tenien la intenció de tornar a l’edició d’enguany.