El CAEE s’endinsa en la movida durant els dies d’exposició d’Els anys 80. La benedicció del caos

El Centre d’Art d’Escaldes-Engordany fa un viatge en el temps per introduir l’espectador a la movida, moviment cultural sorgit durant els primers anys de la transició de l’Espanya postfranquista, que es va estendre per diferents províncies de la península ibèrica. Així, des d’aquest 5 de juliol fins al 5 d’octubre, el CAEE pretén mostrar algunes de les creacions sorgides del moviment a l’exposició Els anys 80. La benedicció del caos. S’hi podran veure els treballs d’artistes que van cobrar protagonisme per la seva voluntat de trencar amb les convencions establertes, experimentar amb nollenguatges i tècniques i expressar una llibertat que no va arribar fins després de la dictadura.

 

 

En aquest sentit, a Els anys 80. La benedicció del caos queden exposades les manifestacions pictòriques, fotogràfiques, escultòriques, gràfiques i, fins i tot, de moda d’artistes com Ouka Leele, Ceesepe, El Hortelano, Miguel Trillo, Jaume Plensa, Miquel Barceló i Ágatha Ruiz de la Prada, entre altres.

Com ja és habitual, al voltant de l’exposició Els anys 80. La benedicció del caos s’hi faran un seguit d’activitats paral·leles. Així, l’il·lustrador i responsable del Museu del Còmic de La Massana, Marc Huguet, protagonitzarà un taller de creació de fanzín (dimarts 16 de juliol, a les 20.00 h), publicació autoeditada que va tenir molt èxit durant els moviments contraculturals dels anys 80. També es faran diferents xerrades, com ara, la Creació o recreació: literatura i entorns, anys vuitanta, a càrrec de Carles Sánchez, teòric de la literatura (dimarts 30 de juliol, a les 19.00 h), Vesteix com vulguis: La moda dels anys 80, amb Mercè Miguel, protocol·lista i historiadora (dimarts 6 d’agost, a les 19.00 h) i Enamorado de la moda juvenil (El postmodernisme o la moda de la movida) que comptarà amb les explicacions del filòsof, crític d’art, professor i comissari, Fernando Castro Flórez (dimarts 10 de setembre, a les 19.00 h).

La música i el cinema també tindran un espai. D’aquí que s’hagi programat la Nit dels 80! (dimecres 21 d’agost, a les 21.00 h a la plaça Coprínceps). Una festa dedicada als èxits més reeixits dels vuitanta amb els temes que van marcar l’emblemàtica dècada musical. Més endavant tindrà lloc la projecció i col·loqui de la pel·lícula Laberinto de pasiones, de Pedro Almodóvar (1982) (dimarts 24 de setembre, a les 19.30 h).

No hi faltaran les visites nocturnes. Per aquesta ocasió se n’han programat sis: dimarts 9 de juliol, dimarts 27 d’agost i dimarts 17 de setembre a les 20.00 h i 21.30 h. Cal afegir que la visita nocturna del 17 de setembre a les 20.00 h es farà simultàniament amb llengua de signes. Amb tot, tots els dissabtes a les 17:00 hores es realitzaran visites guiades gratuïtes.

Recordar que la majoria de les activitats tenen places limitades, per la qual cosa s’ha de fer una reserva prèvia a centre.art@e-e.ad o bé trucant al 802 255.