Reglament del 3-6-2022, d’aplicació de la bonificació sobre la quota tributària de l’impost sobre la construcció per a edificis de nova planta o ampliació d'existents que es destinin majoritàriament a ús d’habitatge en règim de lloguer a preu assequible.

Reglament del 3-6-2022, d’aplicació de la bonificació sobre la quota tributària de l’impost sobre la construcció per a edificis de nova planta o ampliació d'existents que es destinin majoritàriament a ús d’habitatge en règim de lloguer a preu assequible.

 

Vista la manca d’habitatges de lloguer a preu assequible; 

Vista la voluntat d’incentivar que les noves construccions de lloguer puguin respondre a la necessitat actual; 

Vist que fins ara la bonificació sistemàtica sense condicions de l’impost de la construcció beneficiava les promocions de pisos de lloguer de luxe sense aportar cap valor afegit a la societat andorrana i particularment als ciutadans d’Escaldes-Engordany;

Vistos els articles 33 i 80.2 de la Constitució del Principat d’Andorra;

Vista la Llei 36/2021, de 16 de desembre, de les Finances Comunals;

Vist el Decret legislatiu del 7-02-2018 de publicació del text refós de la Llei 21/2014, del 16

d’octubre, de bases de l’ordenament tributari;

Vist l’article 53.6.a) de l’Ordinació del 22 de febrer del 2024 tributària del Comú d’Escaldes-

Engordany; 

El Comú d’Escaldes-Engordany, en la seva sessió de Consell de Comú de 3 de juny de 2024 ha acordat aprovar el següent 

Reglament sobre l’aplicació de la bonificació de la quota tributària de l’impost a la construcció per a edificacions de nova planta o ampliació d’edificacions existents que es destinin a ús majoritàriament d’habitatge en règim de lloguer a preu assequible.

 

Article 1. Definició de règim de lloguer a preu assequible 

 

L’habitatge en règim de lloguer a preu assequible, així com el preu de lloguer assequible d’una plaça d’aparcament i de traster, és aquell que s’adapta als ingressos de les famílies andorranes.

 

A efectes de l’aplicació de la bonificació prevista a l’article 53.6 a) de l’Ordinació del 22-2-2024 tributària del Comú d’Escaldes-Engordany, s’entendrà per règim de lloguer a preu  assequible aquell lloguer calculat multiplicant els m2 de superfície per un preu al m2 igual o inferior a l’obtingut segons la fórmula següent: 

 

preu m2 habitatge de lloguer assequible= (2 x sou mínim/80) x 33 % .

preu m2 aparcament assequible= (2 x sou mínim/12,5) x 5 %.

preu m2 traster assequible= (2 x sou mínim/6) x 2 %.

 

Aquest valor es calcula sobre la base del 33% dels ingressos d’una unitat familiar composta per dues persones i en un habitatge de dues o tres habitacions de 80 m2, i d’un 5 % dels esmentats ingressos per una plaça d’aparcament de 12,5 m2 i d’un 2% dels ingressos per un traster de 6 m2.

 

Aquesta definició s'aplica a qualsevol habitatge i/o aparcament i/o traster, independentment de la seva dimensió.

 

Article 2. Condicions per a l’aplicació de la bonificació

Per a l’aplicació de la bonificació de l’impost sobre la construcció recollida a l’article 53.6 a) de l’Ordinació del 22-2-2024 tributària del Comú d’Escaldes-Engordany, hauran de complir-se les següents condicions:

 

a) El règim de lloguer de l’immoble haurà de complir amb els paràmetres previstos a l’article

1 del present Reglament.

 

b) S’aplica la bonificació sempre que un 80% de la superfície edificable sigui d’ús d’habitatge i es destini a un lloguer a preu assequible, segons la fórmula establerta en l’article 1 del present reglament. 

 

Els aparcaments i trasters vinculats a l’habitatge, així com el seu lloguer, no computen dins de l’esmentat percentatge del 80% de la superfície edificable destinada a ús d’habitatge i amb lloguer a preu assequible. La bonificació ve condicionada al fet que el preu resultant del lloguer no superi, en cap cas, el preu assequible definit a la fórmula de l’article 1 del present reglament.

 

c) L’edificació de nova planta o l’ampliació d’edificis existents ha de trobar-se en zona urbana en clau 1, 2, 3 i 5. 

d) Els lloguers dels béns immobles es calcularan segons la superfície cadastral de la base de dades del Comú d’Escaldes-Engordany. 

e) L’obligat tributari haurà de mantenir aquest destí, ús i preu assequible durant un període mínim de deu anys naturals consecutius. Un canvi de llogater no altera l’esmentat supòsit. 

f) Es permet actualització anual per l’IPC al lloguer, supeditat i condicionat al fet que el preu resultant del lloguer no superi, en cap cas, el preu assequible definit amb la fórmula de l’article 1 del present reglament.

g) L’obligat tributari haurà de presentar un aval corresponent a la quantitat bonificada en el moment de recollir la llicència de primer ús.

h) L’obligat tributari haurà de presentar al Comú la divisió horitzontal de l’edifici, tot i ser un únic propietari.

i) L’obligat tributari haurà de presentar al Comú els contractes de lloguer de tots els habitatges i aparcaments que contingui l’edifici bonificat, en un termini d’un mes a la signatura del contracte de lloguer. També haurà de presentar qualsevol canvi o modificació de contracte en el mateix termini anterior.

j) Prèvia informació a la Junta de Govern del Comú d’Escaldes-Engordany, l’aval serà retornat a la finalització del període de deu anys establert en l’apartat e) del present article i segons les condicions establertes en el present reglament. . 

k) El Comú inscriu la condició de bé amb lloguer assequible dins dels seus registres, durant els deu anys de durada de les condicions de la bonificació.

 

Article 3. Supòsit de bonificació de l’impost sobre la construcció per a edificacions destinades a lloguer assequible

 

a) D’acord amb l’article 53.6 a) de l’Ordinació del 22-2-2024 tributària del Comú d’Escaldes-Engordany és d’aplicació una bonificació sobre la quota tributària del 70% per a edificacions de nova planta o ampliació d’edificacions existents que es destinin a ús d’habitatge en règim de lloguer a preu assequible, segons el contingut establert en aquest reglament.

b) En cas que l’obligat tributari vulgui canviar aquest destí de lloguer a venda dins del termini comprès entre la data d’obtenció de la llicència de construcció i la data de lliurament de la llicència de primer ús, ha de restituir-se la bonificació aplicada. L’import a reintegrar al Comú serà l’íntegre de la bonificació, incrementat amb els interessos meritats al tipus de sumar dos punts percentuals l’interès moratori.

c) En cas que l’obligat tributari vulgui canviar aquest destí de lloguer a venda dins del termini dels deu anys següents a la data de lliurament de la llicència de primer ús, ha de restituir-se la bonificació aplicada. L’import a reintegrar al Comú serà l’íntegre de la bonificació, incrementat amb els interessos meritats al tipus de sumar dos punts percentuals l’interès moratori, a comptar de la data d’obtenció de la llicència de construcció.

El Comú executarà l’aval bancari si, dins del termini dels deu anys següents a la data de lliurament de la llicència de primer ús, detecta que s’ha destinat el lloguer a un preu que no sigui assequible, segons el que estableix el present reglament. 

Qualsevol d’aquestes restitucions només s’admet per edificis sencers independents, els quals són objecte de la bonificació. No s’inclouen les unitats immobiliàries producte de la divisió horitzontal.

 

Article 4. Responsabilitat de l’obligat tributari

 

L’obligat tributari respondrà davant l’incompliment del manteniment de l’ús o preu al qual es refereix la lletra el present reglament, sens perjudici de l’aplicació del règim sancionador establert en la Llei de Finances Comunals i de les sancions que siguin procedents en aplicació de la Llei 15/2022, del 23 de maig, de text consolidat d’arrendaments de finques urbanes i la resta de la normativa sectorial d’aplicació.

 

Disposició final primera

 

De conformitat amb l’establert en l’article 5 del Reglament de la construcció, les normes del present reglament s’han d’interpretar segons el sentit propi de les seves paraules amb relació al seu context i d’acord amb l’esperit, els objectius i la finalitat de la Llei general d’ordenació del territori. 

 

Disposició final segona

 

Aquest Reglament entra en vigor la data en què sigui publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

 

Cosa que es fa pública per a coneixement general.

 

Escaldes-Engordany, Casa Comuna, 3 de juny de 2024.