Transversals 2023
El Comú d’Escaldes-Engordany organitza la 3a edició del cicle Transversals, un espai creat per afavorir l’intercanvi de coneixements i l’esperit crític.
Pianista, compositora i intèrpret, Dulce Pontes (Portugal) és una veu imprescindible pels amants del fado i la bona música. Combinant el fado tradicional amb estils contemporanis ha creat noves formes d'expressió musical. Va introduir les tradicions musicals de la Península Ibèrica en el seu repertori, va redescobrir moltes melodies populars oblidades i va retrobar l'ús en instruments musicals. La seva obra però no només està influenciada per la tradició musical ibèrica, sinó també per sons àrabs, africans, brasilers i búlgars, tot i que ella canta fonamentalment en el seu portuguès nadiu. Les seves increïbles condicions artístiques, la seva formació clàssica i les seves inquietuds culturals han portat Dulce Pontes a recórrer el món col·laborant amb els més grans artistes de diferents latituds.
Tertúlia: Dulce Pontes & Ennio Morricone
Tertúlia en directe entre Dulce Pontes i la periodista musical de La Vanguardia Maricel Chavarria on repassaran la carrera de l’artista incidint en la trobada amb Ennio Morricone i els fruits d’aquest encontre cabdal.
(Conferència en castellà)
Dijous 19 d’octubre a les 19 h a la Sala d’actes del Comú.
Reserva a l’Oficina de Turisme d’Escaldes-Engordany (tel. 890 881 o bé a oficina.turisme@e-e.ad).
Concert de Dulce Pontes - 'Perfil'
Amb més de 30 anys de trajectòria, Dulce Pontes mostra una nova etapa en la seva discografia on la cantant torna a les seves arrels, als artistes i les històries que la inspiren i així mateix impacten a totes les generacions portugueses. ‘Perfil’ és un dels seus projectes més personals, on es mou entre el fado i la música popular portuguesa, i obre alhora els seus horitzons al jazz i a la música llatina.
Divendres 20 d’octubre, 21.30 hores, Sala Prat del Roure
Entrades a 20 € aquí.
Creadora artística, divulgadora i també generadora de pensament crític al voltant de la ruralitat. Va ser directora de l’Escola de Pastors de Catalunya entre el 2009 i el 2016. Col·labora amb el sector editorial i amb diversos mitjans vinculats a la ruralitat, entre ells la revista Pantera. Ha coeditat el llibre “Llavors. Som la regeneració”, ha codirigit el documental «El no a l’os» i ha publicat el llibre “Ruralisme”. És mare i té un petit ramat de set ovelles de raça xisqueta i un hortet, al Pallars Sobirà.
Conferència: Ruralisme o Barbàrie
Dimecres 25 d’octubre a les 19 h a la Sala d’actes del Comú.
Reserva a l’Oficina de Turisme d’Escaldes-Engordany (tel. 890 881 o bé a oficina.turisme@e-e.ad)
L’assaig de Michela Murgia és tota una provocació. Un text ple d’ironia sobre la perillosa propagació dels populismes en les nostres societats. L’última reencarnació dels moviments d’ultradreta. Mercè Aránega es fica a la pell, el pensament i la denúncia d’aquesta escriptora i activista italiana per convertir-se en la protagonista d’un monòleg que denuncia l’actual onada de feixisme arreu d’Europa i la resta del món.
Un text-artefacte que fa trontollar la nostra inexorable confortabilitat democràtica, adaptat per Sergi Pompermayer i dirigit per Miquel Gorriz.
Dimarts 7 de novembre a les 21.30 h a la Sala d’actes del Comú.
Entrada gratuïta. Reserves aquí.
Arquitecte social i activista espanyol, que es caracteritza per practicar i concebre l'arquitectura des d'una perspectiva alternativa i d'insubmissió social.
En l'àmbit de la realitat urbana aborda temes com l'arquitectura efímera, el reciclatge, les estratègies d'ocupació i intervenció urbana, la incorporació de pròtesi a edicis construïts o la participació ciutadana en els processos de presa de decisió sobre assumptes urbanístics.
Fundador del projecte “Recetas Urbanas” ha estat guardonat amb la medalla FAD (2015) o el premi “Artista comprometido” de la Fundació Carasso (2020).
Conferència: Construint amb la Crazy Army
(Conferència en castellà)
Dijous 9 de novembre a les 19 h a la Sala d’actes del Comú.
Reserva a l’Ocina de Turisme d’Escaldes-Engordany (tel. 890 881 o bé a oficina.turisme@e-e.ad)
Valencia, 1978. Doctor en Història de l'Art per la Universitat de València, on és docent i investigador. Ha realitzat estades de recerca en centres internacionals com The Warburg Institute o el Zurbarán Centre for the Study of Spanish and Latin American Art de la Durham University. El seu tema principal de recerca són les relacions entre imatge i cultura en diferents contextos culturals. Les darreres investigacions han desenvolupat l'ús de la imatge fotogràfica com a element ideològic i identitari, l'estudi dels nous règims visuals i la iconoclàstia contemporània.
Conferència: Màquines que pinten soles i animals artistes: cultura visual en temps post humans (Conferència en castellà)
Dilluns 13 de novembre a les 19 h a la Sala d’actes del Comú.
Reserva a l’Oficina de Turisme d’Escaldes-Engordany (tel. 890 881 o bé a oficina.turisme@e-e.ad)