Voluntaris internacionals arriben a Ràmio pel projecte seleccionat per la UNESCO

Ràmio acull des d’ahir, 4 de juliol, fins al 10 de juliol els set joves provinents d’Hongria, Polònia, Xina, Països Baixos, França i Andorra d’entre 18 i 30 anys que participen al projecte de voluntariat internacional “El patrimoni mundial andorrà en mans dels joves”. Aquesta va ser la proposta andorrana d’enguany que la UNESCO ha escollit perquè formi part de la seva campanya anual “Construir el futur” que forma part del projecte internacional sobre voluntariat pel patrimoni mundial que impulsa l’organisme. 

El projecte, proposat a la UNESCO pel Comú d’Escaldes-Engordany, se centrarà en la Vall del Madriu-Perafita-Claror i es recolzarà sobre tres potes: cultura, treball i aprenentatge i comunicació. Cada una d’elles estarà dirigida per professionals en la matèria. 

La primera d’elles, la cultural, consistirà en un seguit de xerrades al voltant de la Farga del Madriu, la presència de FEDA a l’indret i a Engolasters, i la història de la vall. Totes aquestes xerrades seran impartides per guies especialitzats i que, alhora, representen a les entitats que col·laboren en el projecte com són FEDA Cultura i Velles Cases Andorranes. També es comptarà amb la participació d’experts de Patrimoni Cultural.

El component d’aprenentatge i treball es recolzarà sobre un taller formatiu i pràctic de pedra seca que anirà a càrrec de membres de l’equip de Ràmio amb una llarga trajectòria en l’àmbit de la pedra seca. Finalment, la vessant comunicativa consistirà en uns tallers de foto i vídeo amb mòbil perquè els set voluntaris creïn contingut sobre la seva experiència en el projecte i el comparteixin a través de les seves xarxes socials. 

L'objectiu de tot plegat passa per donar a conèixer un indret declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat a escala internacional i posicionar-lo com a destí d’interès turístic i, sobretot, sensibilitzar els joves cap a projectes de restauració i preservació.

Cal destacar que el projecte andorrà “El patrimoni mundial andorrà en mans dels joves” també ha estat seleccionat per la UNESCO per dedicar-li un reportatge fotogràfic. Les imatges seran les protagonistes d’una exposició que tindrà lloc a la seu de la UNESCO a París i a la capital dels Emirats Àrabs, Abu-Dhabi. Amb aquest objectiu, la UNESCO ha enviat un fotògraf que conviurà amb els joves durant l’estada.