JAPÓ. Una història d’amor i guerra

El Centre d'Art d'Escaldes-Engordany acull la exposició JAPÓ. Una història d’amor i guerra del 27 de juny al 23 de setembre.

El fantàstic món flotant de l’ukiyo-e es manifesta a través d’una selecció de diverses peces, un viatge per descobrir l’atmosfera hedonista, voluble i canviant de la societat al país nipó, des del període Edo fins al segle XX.

Destacats artistes gravadors japonesos conviuen amb una mostra sobre la vida japonesa a través de l’exhibició d’armadures samurais, quimonos, objectes de la vida quotidiana i fotografies.

Un recorregut que oscil·la entre el món de les geishes i la llegenda dels guerrers samurais, entre l’escenari cultural del teatre Kabuki fins a la seva percepció de la natura idealitzada.

Un exemple de com l’amor i la guerra són pols de creació universals en la història de la humanitat.

PROGRAMA D’ACTIVITATS

Visites nocturnes
Dimarts 4 de juliol, 1 d’agost i 5 de setembre a les 20 h i a les 22 h
Visita guiada per l’exposició: un recorregut que circula des de l’amor i l’erotisme fins a l’esperit guerrer més llegendari d’Orient.

L’art del haiku
Dissabte 8 de juliol a les 17 h i dimarts 19 de setembre a les 19 h
La història mil·lenària de l’art del haiku revelada a partir de la interpretació de poemes d’autors rellevants, dels preceptes tradicionals d’escriptura i de la composició d’obres originals. Taller a càrrec de Manel Gibert Vallès, poeta.

Conferència La història del quimono i demostració de Kitsuke (l’art de vestir el quimono)
Dimarts 11 de juliol a les 19.30 h
El quimono és una peça amb més de mil anys d’història. Descobrirem l’origen la seva evolució des de les albors de la història japonesa fins a l’actualitat. Es clourà amb una demostració en directe de kitsuke o l’art de vestir el quimono.

Tast de sake
Dimarts 18 de juliol i 8 d’agost a les 20 h
Tast de sake a càrrec del celler Seda Líquida (Kinu no Shizuku) que elabora aquest mil·lenari licor al Pirineu. Degustarem les seves subtileses i ens endinsarem en la seva història, el seu simbolisme...

Taller de dansa Odori i concert de Taiko
Dimecres 2 d’agost a les 19 h a la plaça Coprínceps
Taller d’Odori a càrrec de Murasaki Taiko on s’ensenyen balls tradicionals i que culmina en un concert que inclou un variat repertori de tambor japonès, cant, dansa, arts marcials i Bon Odori, ball interactiu típic d’un festival japonès.

Taller de Shodo
Dimarts 22 d’agost a les 19.30 h
Taller de cal·ligrafia tradicional japonesa on l’escriptura és, a més d’una manera d’expressar-se, un acte de meditació, de reflexió i d’art.

Conferència La invenció del Bushido
Dimarts 29 d’agost a les 19.30 h
Arreu és conegut el suposat codi d’honor dels samurais, el bushido, un conjunt d’estrictes regles ètiques i morals a les quals dedicaven les seves vides. Però va existir realment? Vivien conforme a aquest codi o es tracta d’una invenció posterior? El doctor en història japonesa, Jonathan López-Vera, ens plantejarà aquestes qüestions.

Conferència Japonisme. La seducció de l’art japonès
Dimecres 13 de setembre a les 19 h
L’art japonès sacsejà l’art occidental essent una font d’inspiració i de ruptura. L’anàlisi del fenomen i la il·lustració dels fets anirà de la mà del doctor en història de l’art, Ricard Bru i Turull.

Kamishibai, l’art del conta-contes japonès
Dissabte 23 de setembre a les 11.30 h
Kamishibai significa, literalment, “teatre de làmines”. Una manera d’explicar històries que va començar al Japó al segle XII que es fa amb un petit escenari de fusta on s’insereixen les il·lustracions mentre s’explica la història. El kamishibai combina cançons, dansa i jocs del país del sol naixent.
Activitat per a totes les edats a càrrec de l’artista i traductora literària Makiko Sese.

Cerimònia del te
Dissabte 23 de setembre a les 17 h
La cerimònia japonesa del te o chanoyu (chado, literalment “el camí del te”) és una tradició japonesa ancestral vinculada a l’essència més espiritual del país nipó. La seva filosofia, història i connexió amb la natura es posarà de manifest en la conferència i posterior demostració de la cerimònia.

Activitats gratuïtes amb places limitades.
Reserves al tel.: 80 22 55 o centre.art@e-e.ad