Projecte de voluntariat de la Unesco

'El patrimoni mundial andorrà en mans dels joves' és el nom de la proposta impulsada pel Comú d’Escaldes-Engordany que la UNESCO ha inclòs en la seva campanya anual “Construir el futur” que forma part del projecte internacional sobre voluntariat pel patrimoni mundial. La proposta ha estat, així, un dels 76 projectes aprovats que tenen com a denominador comú estimular el voluntariat cultural entre els joves de 18 a 30 anys.

Així doncs, durant uns quinze dies, un grup de joves d'arreu del món (entre els quals joves d'Andorra) podrà fer una estada a la Vall del Madriu-Perafita-Claror i realitzar activitats de conservació del patrimoni cultural i natural d'aquest lloc. El projecte es recolzarà sobre tres potes que, alhora, coincideixen amb els objectius de la UNESCO. La primera d’elles és la conservació. És per això que els treballs que realitzaran els participants consistiran en un taller formatiu i pràctic sobre pedra seca que anirà a càrrec dels tècnics de Medi ambient del Comú d’Escaldes-Engordany. El segon dels eixos en què se sustentarà la iniciativa és la preservació del medi ambient. D’aquí que sobre un inventari de flora i fauna es treballi, conjuntament amb un biòleg, en la identificació de les espècies de flora i fauna de la vall més vulnerables davant el canvi climàtic, un del focus d’interès del projecte. Finalment, la tercera de les potes se centrarà en la difusió. En aquest punt, els voluntaris realitzaran unes píndoles audiovisuals informatives per donar a conèixer la seva experiència a la Vall del Madriu.

El projecte, per tant, té dues dimensions. D’una banda l’educativa i pràctica i de l’altra la difusió d’un lloc de patrimoni de la humanitat.

Deu voluntaris podran formar part del projecte “El patrimoni mundial andorrà en mans dels joves”. Les candidatures de joves andorrans estan obertes i s’han de fer aquí. Per més informació sobre el projecte de voluntariat de la Unesco podeu consultar aquí.

El projecte té la col·laboració de FEDA Cultura i Velles Cases Andorranes.