L’Espai Caldes tanca temporalment per obres

L’Espai Caldes tanca temporalment per obres. Durant aquest període es construirà un nou accés a la sala, tal com preveu el projecte Caldes de Javier Balmaseda, i es faran reparacions a l’edifici. El conseller de Vida Cultural, Valentí Closa, ha afirmat que “parem per tornar amb més força que mai”.

Des de la seva inauguració el desembre del 2020 fins avui, l’Espai Caldes ha rebut 6.029 visitants. Al 2021, l’espai va acollir 2.687 persones, un any marcat per les restriccions de la pandèmia. Durant el seu segon any d’obertura, la xifra va augmentar arribant als 3.342 visitants.

 

En aquests dos anys s’han programat un total de 10 exposicions de diversa temàtica amb els denominadors comuns d’Andorra, la comunitat i la contemporaneïtat. Les que han tingut més afluència han estat Les Escaldes: pioners de l’hoteleria, 1900-1960 amb 1.491 visitants; Una poètica del vertigen. música i grafia amb 1.389 visitants; i Affatus, que en les últimes dates disponibles fregava els 900 visitants.

 

Activitats per a infants

Una de les missions principals de l’Espai Caldes és la tasca de suport educatiu en els programes escolars i com espai d’educació no formal.

Per aquesta raó s’han dissenyat diferents tallers i activitats a l’entorn de cada exposició adaptats al públic infantil i juvenil. Un ampli ventall de propostes didàctiques, que responen a la voluntat de fer d’aquests espais culturals un lloc de descoberta de l’art, la història, la cultura en definitiva, mitjançant activitats amenes i pedagògiques.

Des de l’obertura de l’Espai Caldes, aquesta oferta ha portat a la sala 1.434 infants, que representen el 23,98 % dels visitants de l’Espai Caldes.

Entre les activitat per a infants que s’ofereixen a l’Espai destaquen els Dissabtes d´aigua, que són una proposta pedagògica consolidada que versa sobre les diverses lectures sobre l’aigua, element identitari de la parròquia. Tanmateix es desenvolupen ex professo per a cadascuna de les exposicions i pels períodes de vacances escolars un programa de tallers adaptats als infants per a fer més accessible i experiencial la visita a la mostra. Aquestes activitats les han pogut gaudir tant grups escolars, espais de lleure, o altres col·lectius infantils així com les famílies que han participat d’aquesta oferta de lleure i aprenentatge.

 

Activitats per a adults

Totes les exposicions s’han complementat per facilitar la seva comprensió així com aprofundir en l’experiència de la seva vista amb un programa d’activitats per a adults.

Una de les activitats fonamentals en la programació per a adults són les visites guiades, ja sigui a càrrec de l’equip del centre així com dels protagonistes, artistes o comissaris de les diverses exposicions que ha acollit l’Espai Caldes.

Gairebé 600 persones han participat en les diverses propostes vinculades a les exposicions entres les que destaquen:

·       Visites amb el protagonistes i familiars dels orígens de l’hoteleria a parròquia en el marc de la mostra Les Escaldes: Pioners de l’Hoteleria 1900-1960.

·       Espectacle Memorias de El Cimarrón a càrrec de David Sanz, Noemí Rodríguez i Xavi Pérez en el marc de la mostra Una poètica del vertigen.

·       Concert a càrrec d’Albert Bartomeu en el marc de la mostra Una poètica del vertigen.

·       Taller-xerrada a càrrec de l’artista Jo Milne en el marc de la mostra Affatus.

·       Conferència a càrrec de Pilar Bonet en el marc de la mostra Affatus.

En resum, l’Espai Caldes ha acollit exposicions de diversa temàtica, oferint oci cultural als infants i activitats adreçades al públic adult, amb l’objectiu d’establir-se com un escenari versàtil i dinamitzador de la vida cultural del centre històric de la parròquia.