El Comú d’Escaldes-Engordany manté congelada la pressió fiscal pel 2023

El Comú d’Escaldes-Engordany no ha apujat la pressió fiscal des d’inicis d’aquest mandat i això és el que seguirà fent de cara a l’any que ve. En el consell de comú celebrat aquest dijous, el cònsol menor, Quim Dolsa, ha anunciat que pel 2023 el Comú assumirà l’increment de l’IPC amb l’objectiu d’ajudar la població i el petit comerç en uns moments difícils degut a l’augment galopant dels preus. “El Comú d’Escaldes-Engordany té la vocació d’ajudar el país amb tot el que pugui davant la situació complexa que ara travessem”, ha dit.

Així doncs, pràcticament tots els preus públics, en especial aquells que afecten els residents, es mantenen congelats pel 2023 (són els mateixos preus públics del 2019). A més, el Comú d’Escaldes-Engordany va més enllà i amplia les tarifes reduïdes per a diferents col·lectius com són les persones amb discapacitat, les famílies nombroses i les famílies monoparentals. En concret, se’ls aplicarà una reducció del 20% en activitats per als infants, esportives, culturals, de lleure (el servei de l’escola bressol; piscina; escalada; tennis, classes de música per a infants; activitats per a infants com Escaldes-Estiu, tallers de vacances escolars, activitats de Carnaval, activitats de Pasqua, Escaldes-Tardor, l’espai lleure, excursions de l’Espai Jovent).

Per altra banda, un dels principals canvis en els preus públics respon a l’adaptació a la nova Llei de finances comunals. Això s’ha concretat en la supressió d’alguns preus públics que es traspassen a l’Ordinació tributària. La nova llei regula conceptes corresponents a la utilització privada o l’aprofitament especial de domini públic que es consideraven preus públics i ara passen a tenir la consideració de taxa. Un altre canvi important és que es diferencien les bonificacions obligatòries de les potestatives.

A l’últim, i després de constatar que hi havia activitats que no tenien cap tipus de gravamen i per tant no pagaven, s’ha fet un canvi en l’ordinació tributària per assegurar que tothom contribueixi, tal com diu la llei. D’aquesta forma s’ha continuat amb la política de posar ordre a la casa.

En el consell de comú celebrat aquest dijous també s’ha aprovat l’adjudicació definitiva del subministrament de llums per a diversos carrers i camins de la parròquia. En total s’han adquirit 260 llums per a camins, 380 llums per a la xarxa d’enllumenat públic i 100 pals rodons. La inversió puja a 171.900 euros. També s’ha aprovat un crèdit extraordinari per a l’actualització de l’aplicació de telegestió d’enllumenat públic. El conseller de Serveis, Joao Lima, ha destacat que això millorarà l’eficiència energètica i afavorirà la convivència entre els ciutadans. Així doncs permetrà que a les hores que hi ha més vida al carrer hi hagi més llum i a altes hores de la matinada es redueixi la intensitat.

Inversió al Prat del Roure

Aquest dijous, a més, s’han adjudicat els treballs de reforma de la Sala Polivalent del Prat del Roure per un import de 382.800 euros. La inversió ha de resoldre els importants problemes d’humitat que té la sala. La cònsol major, Rosa Gili, ha explicat que s’intervindrà en els paviments i el fals sostre i ha remarcat que és una reforma necessària que permetrà millorar la seguretat de la sala.

Finalment, el consell de comú ha donat el vistiplau a la renegociació de les condicions d’un préstec formalitzat l’any 2015. Quim Dolsa ha destacat que s’ha aconseguit tancar amb l’entitat bancària un acord avantatjós per al Comú.

Reglament de la funció pública

En consell de comú també s’ha aprovat el Reglament de la funció pública del Comú d’Escaldes-Engordany. El text regula la jornada laboral, el temps de descans, els horaris, els permisos administratius (en els quals s’ha afegit l’adopció i l’acolliment familiar quan fins ara només es recollia el naixement), els triennis, i els beneficis socials. Al reglament s’han estès drets als interins de llarga durada, que tindran dret als mateixos permisos i a la paga extra. A més s’hi regulen les dietes, els viatges, el treball no presencial, i es fixa un permís per a les víctimes de violència de gènere i violència domèstica.

La consellera de Recursos Humans, Magda Mata, ha explicat que el reglament s’ha treballat amb el personal i s’han tingut en compte els suggeriments dels treballadors.