Cicle de conferències en què la cultura és travessada per diverses disciplines i camps de coneixement per esdevenir germen d’idees i nous enfocaments. És en la confluència de disciplines i de persones de procedències diverses on es genera un interessant espai de transformació i aprenentatge.
TRANSVERSAL, 2 f. [MT] [LC] Recta que travessa o talla un sistema de rectes.
Conferència: L'impacte socioeconòmic de la cultura, més enllà de l'obvi, PAU RAUSELL KÖSTER
Dimarts 4 d’octubre, a les 19h, a la Sala d’actes del Comú
Descriu la perspectiva de l'anàlisi econòmica de la cultura explicitant quina és la seva utilitat enfront de la mirada d'altres ciències socials. S’analitzarà els diversos aspectes i fins a quina profunditat són quantificables en el camp de la cultura transitant des del més obvi, la dimensió econòmica de la cultura, fins a aquells aspectes que tenen relació amb els impactes socials o el benestar.
Pau Rausell és economista i professor titular del Departament d’Economia Aplicada de la Universitat de València. Director de l’Àrea d’Investigació en Economia de la Cultura i del Turisme (Econcult). Publica nombrosos llibres i articles sobre la comunicació i la cultura. Intervé habitualment en seminaris i nombroses conferències sobre temes com les ciutats creatives, les relacions entre cultura, innovació i desenvolupament i l’impacte econòmic de la cultura. Participa en processos i estudis de planificació cultural per diferents territoris de la geografia espanyola, dirigeix projectes d’investigació europeus i col·labora en altres orientats a l’àrea Iberoamericana.
Conferència: Contextos mòbils i condicions transculturals, YOLANDA ONGHENA
Dimarts 18 d’octubre, a les 19h, a la Sala d’actes del Comú
Tenim paraules fetitxes i vicis interpretatius a l’hora de percebre, comprendre i representar el nostre entorn: migració, mobilitat i transculturalitat. Situar la diversitat com un procés dinàmic en una realitat de moviments múltiples (Eliminar), especialment en els contextos migratoris amb els seus jocs -a vegades perversos - de classificació i assignació de pertinències i ruptures, identificacions i contra-identificacions. Qui parla amb qui i com parlem de “l’altre” en un diàleg entre estranys? Una aproximació transversal per a pensar una gramàtica flexible sense etiquetes, un espai in-between, una barreja de categories on identitat i diferència són un destí compartit (Conferència en castellà).
Formada acadèmicament en història de l’art i teatre per la Universitat de Gent i el Koninklijk Conservatorium, Yolanda Onghena és màster en estudis euro-àrabs per la Universitat de Girona. Des del 1995 coordina seminaris internacionals que analitzen i transversalitzen el debat entorn a les dinàmiques interculturals en col·laboració amb diverses universitats. Actualment és investigadora sènior del CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs), on coordina el programa de Dinàmiques Interculturals.
Conferència: Un exercici de paisatge, FRANÇOIS VADEPIED
Dimarts 25 d’octubre, a les 19h, a la Sala d’actes del Comú
L’atenció al lloc, a les seves dimensions històriques, geogràfiques i socials, el sentit comú i la senzillesa per contra a l’ostentació i els grans moviments de terreny, el respecte als éssers vius, el fer amb coneixements alternatius i el saber fer en un procés obert i col·laboratiu són els pilars que guien les seves accions. Desenvolupa projectes practicant sobre el terreny, “enjardinant” el paisatge, observant les plantes i les dinàmiques naturals limitant els moviments de materials i afavorint la re-creació a partir dels recursos que troba in situ.
François Vadepied és paisatgista co-fundador de Wagon landscaping. Té una formació inicial en geofísica i cartografia a l’IGN que amplia amb un doctorat en el camp dels Sistemes d’Informació Geogràfica (SIG). Al 2003 canvia radicalment de carrera professional entrant a l’École nationale supérieure du paysage de Versailles. Des del 2018, és paisatgista del Consell d'Estat al departament de Meurthe-et-Moselle. Imparteix classes a à l’Ecole nationale supérieure du paysage de Versailles i a l‘Esaj. S'interessa especialment per projectes paisatgístics sobre qüestions relatives a la qualitat dels espais produïts, la dinàmica de la vida en totes les seves formes a les instal·lacions i la frugalitat de la implantació.
(Conferència en francès)
Conferència: El planeta de les plantes, STEFANO MANCUSO
Dimarts 8 de novembre, a les 19h, a la Sala d’actes del Comú
Les plantes són la solució que ens permetrà resoldre l’enorme problema de l’escalfament global. Des de la ciutat en particular, fins al planeta sencer, és necessari iniciar l’activitat de reforestació més gran de la nostra història
Stefano Mancuso és científic i divulgador. És pioner i una de les màximes autoritats mundials en el camp de la neurobiologia vegetal i un gran defensor de la intel·ligència i la sensibilitat de les plantes. És professor titular de la Universitat de Florència, professor titular de l'Acadèmia Georgoli, dirigeix el Laboratori Internacional de Neurobiologia Vegetal amb ofi¬cines a Florència, Kitakyushu, Bonn i París i és membre fundador de la International Society for Plant Signaling & Behavior. Ha publicat més de 250 articles científics en revistes internacionals i diversos llibres amb els que ha aconseguit premis com el "Wissenschaftbuck des Jahres" del Ministeri de Ciència i Tecnologia d'Àustria al millor assaig científic de l'any (2016) o el Premi Galileo 2018, el guardó més prestigiós de no-ficció científica.
(Conferència en italià amb servei d'interpretació simultània).
Conferència: Posthistòria. Realitat i identitat en l’era d’internet, ALMUDENA HERNANDO
Dilluns 14 de novembre, a les 19h, a la Sala d’actes del Comú
Dins el procés històric s’han identificat dues fases culturals diferents: la Prehistòria, caracteritzada per l'oralitat, i la Història, associada a l’escriptura com a mode de representació de la realitat. Amb l’ús massiu d’internet ha començat una nova fase històrica, la Posthistòria, caracteritzada per un mode diferent d’entendre la persona i de construcció i relació amb la realitat.
Almudena Hernando és arqueòloga espanyola, catedràtica de Prehistòria de la Universidad Complutense de Madrid (UCM). Centra les seves investigacions en l’etnoarqueologia, la teoria arqueològica, i l’arqueologia de la construcció de les identitats. Ha realitzat treball de camp amb grups indígenes a Guatemala, Tailàndia i Brasil, i ha estat investigadora invitada a les universitats de Califòrnia a Los Ángeles (UCLA) i Berkeley, la Universidad de Chicago i Harvard.
(Conferència en castellà)
IDENTITATS
Espectacle a càrrec de la Cia. Rocamora Teatre
Dimarts 15 de novembre a les 19h a la Sala d’actes del Comú
La marioneta metafísica. Una marioneta nua, sense rostre, neix i mor en escena. En el decurs de la seva efímera existència, adoptarà diferents màscares "larvàries", cadascuna de les quals li marcaran la manera de ser i fer, assumint així les identitats que li venen prefigurades per aquestes. L’essència més pura de la Marioneta ens endinsa en una recerca dramàtica emocionant i sorprenent de la seva pròpia existència, on aquesta evoluciona sota diverses coreografies contemporànies, amb música electrònica, ambients de llum i vídeo. Guardonada a la Millor Obra Dramàtica del 2nd International Puppet Art Week Festival 2017 Nanchong, Xina.
Aforaments limitats. Reserves d’entrades a l’Oficina de Turisme d’Escaldes-Engordany al telèfon 890 881 o bé a oficinaturisme@e-e.ad