1 / 2
1 / 2

Una nova ruta de muntanya a Engolasters ret homenatge a les bruixes i trementinaires

Escaldes-Engordany té des d’avui una nova ruta de muntanya adreçada als infants d’entre 4 i 12 anys. L’itinerari “La poció de la Bruixa Quela” arrenca a l’inici del Circuit de les Fonts, al Bosc de les Molleres a Engolasters, i té una distància de tres quilòmetres. A través de diferents elements instal·lats al llarg del recorregut es recuperen les creences i llegendes populars i es ret un homenatge a les bruixes i a les trementinaires del país.

La ruta és fruit de la col·laboració entre Andorra Turisme i el Comú d’Escaldes-Engordany. “No és una inversió milionària sinó una proposta basada en coses que són nostres i que posa en valor la natura”, ha destacat la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili. En aquest sentit ha remarcat que Escaldes-Engordany és parròquia amiga de la infància i és per això que “tenim ben presents els nens i les nenes” en les accions que fa el Comú.

Rosa Gili ha destacat que el circuit també permet recuperar part de la història d’aquest país, d’aquell moment en què es demonitzava les dones però convertint la protagonista en una bruixa màgica. I és que el nom d’aquest sender vol ser un petit homenatge a Caterina Yvona, la primera dona condemnada per bruixeria a Andorra el 1420, que era veïna d’Escaldes segons recull l´investigador Pau Castells al llibre “Andorrra, terra de bruixes”. En aquesta ocasió, la ruta rep el nom de bruixa Quela perquè Miquela era un nom molt popular en aquella època. 

El recorregut convida les famílies a ajudar a la Quela a trobar la recepta de la felicitat. I no és estrany que això passi aquí. Perquè “com ja vam dir, volem que Escaldes-Engordany sigui la parròquia de la felicitat”, ha recordat la cònsol major. És a través d’una història que les persones que segueixin el circuit podran descobrir les diferents herbes remeieres que es troben al llarg de la ruta, les espècies de mussols del territori, la poció de la felicitat així com molts altres jocs que els faran endinsar a la natura d’una manera didàctica i divertida.

Ha estat la brigada de camins del Comú d’Escaldes-Engordany qui ha dut a terme tots els treballs d’adequació del sender i el taller tèxtil i de vidre ha participat en el projecte elaborant els elements que hi ha en una de les etapes del circuit. Tot això s’ha fet respectant el medi ambient.

L’itinerari es troba en un entorn molt conegut i també dona accés privilegiat a la Vall del Madriu-Perafita-Claror, un indret prioritari pel Comú d’Escaldes-Engordany. “Hi estem invertint recursos econòmics per crear activitat i donar vida a la vall, que és el que ens demana la Unesco”, ha afirmat Rosa Gili.

El circuit “La poció màgica de la bruixa Quela” és una proposta més entre les activitats que s’ofereixen a Escaldes-Engordany, com poden ser les activitats que es faran a Ràmio o a Engolasters. La cònsol major d’Escaldes-Engordany s’ha mostrat a l’espera que aquest nou projecte tingui acceptació entre els visitants però sobretot entre la població del país ja que “el primer ambaixador és la gent de casa”.

 

 Descarrega't el fulletó amb les activitats per fer en aquesta ruta