El Comú celebrarà el Dia mundial del Medi ambient amb una setmana d’activitats

Des de fa més de deu anys, amb motiu del Dia mundial del medi ambient que es celebra el 5 de juny, el Comú d’Escaldes-Engordany organitza diferents activitats adreçades als escolars dels tres sistemes educatius de la parròquia per sensibilitzar sobre les bones pràctiques ambientals, fer conèixer als escolars el patrimoni natural i transmetre’ls la importància de protegir-lo.

Inicialment s’organitzava únicament el taller de jardineria i posteriorment, tenint en compte la bona acceptació de les escoles i considerant que les activitats són un bon canal per transmetre les bones pràctiques ambientals, s’han ampliat les activitats per poder oferir un programa durant tota la setmana. 

Aquest any, la Setmana del Medi ambient es celebra a partir de dilluns 31 de maig fins divendres 4 de juny i en aquest marc s’han organitzat diferents activitats. Una d’aquestes és el taller de jardineria. En aquest, cada alumne plantarà una planta a les jardineres de fusta del Prat del Roure, al costat del camp de futbol. El taller anirà a càrrec de l’equip de jardineria del Comú, que explicarà als infants com s’ha de plantar seguint els criteris de sostenibilitat (evitar l’ús dels productes químics, utilitzar plantes que s’adapten fàcilment al medi natural i a la climatologia, afavorir els pol·linitzadors). Al final del taller s’obsequiarà els participants amb una planta aromàtica (timó). Està adreçat a infants d’entre 5 i 7 anys i tindrà una durada de quatre dies.

La segona activitat són les excursions guiades al Solà d’Engordany i el taller d’orientació. Són excursions guiades pel solà d’Engordany on s’explica la flora i la fauna de la zona. Aniran a càrrec dels guies de muntanya del Comú, que a més del recorregut interpretatiu aprofitaran una parada per fer un petit taller d’orientació. Els participants coneixeran les característiques d’un ecosistema més mediterrani que és el típic d’aquella zona, com orientar-se amb un mapa, i fomentar el respecte pel medi natural (no embrutar, no arrancar plantes, no molestar els animals...). Al final de l’excursió s’obsequiarà els escolars amb una gorra, una motxilla de cordes i un mapa d’orientació de la zona d’Engolasters que després del taller sabran utilitzar. Està adreçat a infants d’entre 8 i 12 anys. Es realitzaran cinc dies de sortides.

A l’últim, s’han previst diferents itineraris que comencen al mateix centre escolar i finalitzen a la minideixalleria de l’avinguda del Fener. L’explicació dels itineraris anirà a càrrec de la inspectora de Medi Ambient del Comú i passaran per uns quants punts verds amb diferents tipologies (contenidors de quatre rodes, contenidors soterrats o contenidors de gran capacitat tipus campanes). Al llarg de l’itinerari es preveu desenvolupar una activitat sobre el reciclatge on els escolars dipositaran als contenidors, de forma selectiva, els residus que portaran des de casa. A la minideixalleria, punt final del recorregut, es farà una petita explicació del funcionament de la deixalleria. S’explicarà què és un punt verd, els colors dels contenidors i triatge dels residus, què és la deixalleria, i bones pràctiques. Al final del recorregut s’obsequiarà els infants amb un llapis amb llavors. L’activitat està adreçada a nens i nenes d’entre 8 i 12 anys. Es realitzaran quatre dies de sortides.