El Comú d’Escaldes-Engordany presenta l’exposició “Les Escaldes: Pioners de l’Hoteleria 1900 – 1960"

El cònsol menor, Quim Dolsa, i el conseller de Vida Cultural, Valentí Closa, han presentat aquest matí l'exposició "Les Escaldes: Pioners de l'Hoteleria 1900 – 1960", una mostra gratuïta que estarà oberta al públic fins al 8 de gener a l'Espai Caldes, de dilluns a dissabte, de les 9.30 hores a 13.30 hores i de les 15 hores a les 19 hores. L'exposició és un passeig històric pels hotels escaldencs més emblemàtics. Una època daurada on els beneficis de l'aigua termal van passar a ser un reclam per atreure un turisme de banyistes, cada vegada més important, que va propiciar la construcció d'hotels balnearis. Això va impulsar la transformació i la modernització del país, que va abandonar el model tradicional amb la mirada fixada cap al futur.

La mostra recorda la història d'aquests establiments però també la dels seus propietaris, "uns pioners que s'avancen al seu temps", ha apuntat el Closa. "Va ser llavors quan van aparèixer les primeres etiquetes de maleta d'hotels andorrans, que viatgen per tot el món, i les publicitats que informaven el país s'oferien tots els avenços de la higiene moderna", a més d'electricitat, banys a cada habitació i cuina de primer ordre. "Les Escaldes: pioners de l'hoteleria 1900-1960" es presenta amb diversos formats com ara reproduccions fotogràfiques i imatges, objectes i records cedits per particulars com maletes amb adhesius d'estètica vintage, la luxosa vaixella d'un hotel, publicitat que convidava els turistes a gaudir de les aigües sulfuroses, una banyera de ferro colat o les exquisides receptes dels menús com els ceps amb ceba i cansalada.

Com a complement a la mostra, el Comú d'Escaldes-Engordany proposa un recorregut pels carrers de la part alta, des del CAEE fins a l'Espai Caldes, amb diversos panells fotogràfics que donen testimoni de les múltiples activitats comercials que van transformar l'economia de Les Escaldes i del país. Altrament, i en relació amb la mostra, es proposen una sèrie de tallers per a infants entre els quals destaquen els dissabtes dels petits pioners. Les reserves i les inscripcions a les activitats es poden fer trucant al 890 879 o bé enviant un correu electrònic a espaicaldes@e-e.ad.