Premiats cinc dels vint projectes del Concurs d’Iniciatives Ambientals

La consellera de Medi Ambient, Cèlia Vendrell, i el secretari d’Estat de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, han entregat els premis de la 15a edició del Concurs d’Iniciatives Ambientals. L’esdeveniment, que s’emmarca en els actes de celebració de la Setmana del Medi Ambient, ha premiat cinc projectes dels vint que s’han presentat. Així, el guanyador del premi especial d’aquest any en favor de l’economia circular ha estat el projecte 'Residu zero', presentat per la botiga La Saboneria d’Escaldes-Engordany. La iniciativa promou el residu zero amb la reutilització d’envasos per a la compra a granel de productes de neteja i d’higiene, i té la clara voluntat de col·laborar amb empreses locals oferint productes de proximitat així com ser un actiu social del barri on està ubicada.

En la categoria ciutadania i empreses, el primer premi ha estat el projecte Bestioletes, presentat per Xavier Balmes i Jordi Tena. Es tracta d’un projecte de difusió de la fauna autòctona entre la ciutadania i el públic escolar mitjançant vídeos curts gravats a Andorra. El segon premi ha estat per a la iniciativa eCirc, de Marissa McDonald, dedicada a la reutilització i transformació de material promocional d’un esdeveniment per a la confecció d’obsequis per a la següent edició d’aquest mateix esdeveniment.

Finalment, en la categoria escoles, el primer premi ha estat per a la iniciativa La botiga d’intercanvi, de l’escola andorrana de maternal i primera ensenyança d’Ordino. Del projecte destaca l’alt grau de participació i implicació de la comunitat educativa i el fet que afavoreix la reutilització d’objectes i material. El segon premi en aquesta categoria ha estat pel col·legi Sant Ermengol i el seu projecte Fabricació de sabó per la roba a partir d’oli reciclat, un projecte que promou la reducció de residus.

L’objectiu del concurs és reconèixer i donar visibilitat als projectes i accions que es porten a terme al país, premiant les millors propostes ambientals desenvolupades o en curs de realització durant l’any 2020 i el primer semestre del 2021. Es centra en els àmbits del desenvolupament sostenible, la sensibilització i l’educació ambiental, la millora del medi ambient i la qualitat de vida de les persones, i, de forma especial enguany, del foment de l’economia circular. En aquest sentit, la consellera de Medi Ambient d’Escaldes-Engordany ha destacat el fet que el concurs serveixi "per canviar els hàbits, per implantar noves maneres de fer i de pensar" i que els ciutadans reflexionin sobre aquests aspectes. Vendrell també ha posat en relleu la plasmació dels projectes.