L’Aigua i la forma’ de Balmaseda, guanyador de la primera categoria del projecte Caldes

El Comú d'Escaldes-Engordany ha lliurat els premis de les tres categories del projecte Caldes. L'objectiu d'aquest concurs d'idees és revitalitzar la part alta de la parròquia incidint en tres àmbits: la posada en valor de l’aigua termal i donar-la a conèixer; recuperar la importància cultural i patrimonial de la zona; i donar vida econòmica a través del comerç alternatiu i de proximitat.

Quant a l'apartat relacionat amb l'aigua termal, el primer premi ha estat per al projecte 'L'Aigua i la forma' de Javier Balmaseda, que ha destacat la importància que el Comú pensi en l'art contemporani per modificar l'espai urbà. El segon premi se l'ha endut 'Matriu', un projecte de Llorenç Rovira que vol apropar el riu i l'aigua termal a la ciutadania amb una piscina. El tercer premi ha estat per al projecte 'Hidro 70' de Sebastià Vidal i Assumpció Marfany.

Pel que fa al component cultural, el primer premi ha estat per a Jaume Tomàs i Laura Navarro pel projecte 'Play Caldes'. En segona posició ha quedat la proposta '(ES)SENT' de Naiara Galdos, i en tercera el projecte 'Roc i la Nimfa' de Jennifer Ferrer.

A l’últim, el primer premi del component relatiu a la vida econòmica ha estat per al projecte 'Caldes MRKT' d'Arnau Colominas i Lara de Miguel. En segon lloc, i repetint guardó, [Es]Sent, de Naiara Galdós i, en tercer lloc, amb un altre premi, ‘Play Caldes’, de Laura Navarro i Jaume Tomás.

La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, ha recordat que aquesta és la primera part del projecte i que ara tocarà veure quines parts d’aquestes propostes es podran tirar endavant. A partir d'aquí s'inicia la segona etapa per "veure com ho implantem a partir d'aspectes econòmics" i tècnics, ha dit. La cònsol major ha destacat la qualitat dels 25 projectes presentats. “Hi ha moltes idees que és molt probable que les puguem agafar i posar en pràctica" per donar vida a aquest barri, ha afirmat.

El Comú començarà a treballar en breu en l’aspecte urbanístic, que és el més llarg. Així doncs, la voluntat és començar les obres per la placeta del Madriu. Paral·lelament, s'aniran impulsant altres propostes d'activació econòmica, com ara mercats o actuacions. La voluntat és que de cara a l’estiu ja se’n comenci a veure alguna. Per a aquest 2021 hi ha prevista una partida d’1,5 milions d’euros per al projecte.