Rosa Gili: "La vall del Madriu és un tema d'Escaldes"

La cònsol major d'Escaldes-Engordany, Rosa Gili, ha reiterat que el Comú escaldenc vol una ordinació de la Vall del Madriu, però que la vol "ben feta", una condició que ara el text no compleix des del punt de vista de la parròquia. En una entrevista al programa la Rèplica d'ATV, Rosa Gili s'ha mostrat contundent a l'hora de defensar aquest espai: "la Vall del Madriu és un tema d'Escaldes", ha sentenciat. En aquest sentit ha recordat que el 70% del territori de la parròquia d'Escaldes-Engordany és a la Vall del Madriu i que el 70% de la zona declarada patrimoni de la humanitat per la Unesco és d'Escaldes-Engordany. A més, el principal accés a la vall és a Escaldes-Engordany i el camí empedrat és d'Escaldes-Engordany, com també ho són les bordes. "Això pot ajudar a entendre que per qui és molt important fer-ho bé és per Escaldes-Engordany", ha dit.

Rosa Gili ha assenyalat que els altres tres comuns "no hi tenen tant en joc". El fet és que ni Andorra la Vella ni Sant Julià de Lòria disposen d'un territori d'administració única a la Vall del Madriu sinó que el tenen compartit amb Escaldes-Engordany. Pel que fa a Encamp, té una petita part de territori en alçada. Això ha portat la cònsol major escaldenca a declarar que "l'ideal seria que Escaldes-Engordany tingués més poder" a la comissió de gestió de la vall. Al mateix temps ha exposat que la gestió de la zona patrimoni de la humanitat s'ha de fer en coordinació i cooperació, tal com diu el pla, i ha deixat cal que "en territori d'Escaldes-Engordany la competència és d'Escaldes-Engordany i on és bipartit i tripartit, cal parlar-ho amb els concernits".

En tot cas, i malgrat que l'ordinació conjunta de la vall encara està per aprovar, Rosa Gili ha assegurat que "en cap moment es posarà en perill la vall" ja que "el que demanava la Unesco és que estigui protegida" i això ja s'està complint. Així, ha afirmat que, pel que fa a Escaldes-Engordany, el pla d'urbanisme i l'ordinació d'accés rodat al medi donen la cobertura necessària per fer-ho. Insisteix, a més, que l'accés rodat no està permès. "La vall està protegida. No hi ha cap urgència ni cap drama perquè la Vall del Madriu és una prioritat", ha dit. Això es pot veure en els recursos que Escaldes-Engordany ha posat a la zona, ha exposat. Un dels projectes és la renovació d'una borda de Ràmio, que a la primavera ja acollirà accions.

Pisos a preu assequible

La cònsol major d'Escaldes-Engordany ha anunciat que el Comú traurà en breu un plec de bases per a la construcció d'una cinquantena de pisos a preu assequible. L'edifici, que es farà amb col·laboració privada, s'aixecarà en una parcel·la comunal que hi ha a l'avinguda del Pessebre.