Transversals

TRANSVERSALS

f. [MT] [LC] Recta que travessa o talla un sistema de rectes.

Cicle de conferències en què la cultura és travessada per diverses disciplines i camps de coneixement per esdevenir germen d’idees i nous enfocaments. És en la confluència de disciplines i de persones de procedències diverses on es genera un interessant espai de transformació i aprenentatge.

 

Carmen Santana Serra

Arquitecta i urbanista que treballa entre París i Barcelona. És cofundadora de l’estudi Archikubik, així com de l’espai @kubik, un espai “transdisciplinari” per a empreses petites i molt petites. És experta en ecologia urbana en la societat de la informació i en l’impacte de les tecnologies de la informació i la comunicació en el territori.

Els seus projectes donen la possibilitat als habitants de convertir-se en ecociutadans a través de l’arquitectura, per fer de l’espai públic i del paisatge una oportunitat de reformular els territoris i les ciutats en l’era de les xarxes socials.

Conferència La poesia de la matèria

De la urgència de construir una ciutat des d’una visió sistèmica basada en l’economia simbiòtica en sorgeix una pregunta: com els urbanistes i arquitectes podem contribuir a accelerar la necessària i urgent transició econòmica, ecològica, energètica i social per redibuixar un nou rumb més solidari i respectuós per al nostre planeta? La solució parteix de la matèria com a element estructurant.

Dimarts 5 d’octubre, a les 19 h, a la sala d’actes del Comú

(Conferència en castellà)

 

Fernando Castro Flórez

Filòsof, esteta i crític d’art espanyol. Ha desenvolupat la seva tasca docent a l’Instituto de Estética y Teoría de las Artes de la Universitat Autònoma de Madrid, als estudis de cultura contemporània de l’Institut Ortega y Gasset i al Museu Reina Sofía, del qual és membre del patronat. Imparteix cursos de doctorat, classes i conferències en nombroses universitats i museus tant d’Espanya com d’altres països.

Ha escrit amb regularitat en suplements culturals de diaris com El País, Diario 16, El Independiente, El Sol i El Mundo, i porta més de deu anys desenvolupant la tasca de crític d’art a l’ABC Cultural. Ha comissariat més d’un centenar d’exposicions i nombroses mostres individuals i col·lectives en museus d’arreu.

Conferència Horitzons del biennalisme. [Aproximacions a l’ordre "curatorial" de les coses]

L’art en el temps crític de la globalització ha trobat el seu refugi daurat en les biennals i les fires d’art, que converteixen l’experiència estètica en una entrega absoluta a l’espectacularització. Una sèrie d’aproximacions a la cultura contemporània que aborden qüestions com el pretès antifetitxisme de certes obres artístiques, les contaminacions amb allò que és arquitectònic, la dimensió humorística o paròdica de certs plantejaments estètics o l’obsessió escatològica. 

Dimarts 12 d’octubre, a les 19 h, a la sala d’actes del Comú

(Conferència en castellà)

 

Chase Johnsey

Ballarí i director artístic, és el fundador del Ballet de Barcelona i pioner en el món del ballet per a la conquesta de rols de gènere. Guardonat el 2017 amb el premi al millor ballarí als Premis Nacionals de Dansa, el 2018 es va incorporar al Ballet Nacional Anglès com a primer artista.

Conferència Trencant les normes de gènere en el món del ballet

Johnsey aprofundeix en la història de les possibilitats de gènere en les belles arts, específicament al teatre i l’òpera, i en com el ballet ha descuidat aquesta evolució amb unes normes de gènere extremadament rígides. Situant el context històric, podrem endinsar-nos en la importància de la carrera de Chase Johnsey, les dificultats que ha patit, la fundació del Ballet de Barcelona i els canvis en el món del ballet actual.

 Dilluns 18 d’octubre, a les 19 h, a la sala d’actes del Comú

(Conferència en castellà)

 

Espectacle de dansa Perspectives

El Ballet de Barcelona presenta un espectacle basat en la figura del seu director artístic, Chase Johnsey, un artista que ha trencat motlles. Ens acostarà a alguns dels estereotips que sovint els ballarins, així com la resta dels humans, es veuen obligats a no qüestionar per continuar encaixant en la nostra societat. Amb 20 ballarins principals i cos de ball del Ballet de Barcelona, Perspectives ens convida a emprendre un viatge cap a un món de lluita, de somnis i de transformació, a partir de la figura icònica del cigne i la música de Txaikovski.

Dimarts 19 d’octubre, a les 21.30 h, a la sala Prat del Roure

Entrades a 15 € a l’Oficina de Turisme d’Escaldes-Engordany

 

Erika Bornay Campoamor

Doctora en història de l’art, escriptora i investigadora espanyola especialitzada en la iconografia de la dona en l’art, a la qual ha dedicat múltiples assajos i novel·les. L’any 2013 va rebre el premi a millor teòrica/crítica de l’associació Dones en les Arts Visuals. La seva tasca docent s’ha repartit, al llarg de més de tres dècades, entre els departaments d’art de la Universitat de Barcelona.

Com a autora i escriptora, s’ha centrat des dels inicis de la seva carrera en els estudis sobre art i gènere amb títols tan importants per a la historiografia com Les filles de Lilith.

Bornay també ha publicat articles crítics en el periòdic El País i també ha entrat en l’àmbit de la ficció i ha publicat diverses novel·les.

L’any 2015 comissaria, entre altres, l’exposició “L’altre jo. De la màscara al selfie: retrats i figures al Museu Abelló”.

Conferència Les grans artistes oblidades a la història de l’art

Durant segles, un relat androcèntric i sexista va negar a les dones tot discurs professional i artístic. Malgrat això, al llarg de la història han existit grans pintores, molt reconegudes en el seu temps, però de les quals encara avui dia tenim poques referències. Aquesta conferència tracta de recuperar la seva memòria i exhibir algunes de les obres més destacades que van fer aquestes creadores.

Dimarts 26 d’octubre, a les 19 h, a la sala d’actes del Comú

 

Jordi Savall 

Músic català especialitzat en la viola de gamba, la direcció d’orquestra i la recerca musicològica de música antiga. És un dels especialistes en música antiga més reconeguts del món i pioner en la recuperació dels sons del renaixement i del barroc.

Jordi Savall és una personalitat musical mundialment reconeguda i d’entre les més polivalents de la seva generació: concertista, pedagog, investigador i creador de projectes musicals i culturals, se situa entre els actors essencials de la revaloració de la música històrica. Molt compromès amb aquesta revaloració de la memòria musical, ha dirigit nombrosos projectes en pro del diàleg intercultural.

Implicat en la qüestió de la integració dels refugiats, ha desenvolupat programes com l’Orpheus 21 (Música per la vida i la dignitat), d’acció artística i pedagògica, concebut com una plataforma reproduïble d’aprenentatge en favor de la integració dels joves refugiats amb coneixements o talent musicals.

Conferència El diàleg intercultural

Per tornar a donar a la nostra humanitat desorientada alguns senyals d’esperança, cal anar més enllà d’un diàleg de les cultures i de les creences, cal anar vers un diàleg de les ànimes.

Dimecres 3 de novembre, a les 19 h, a la sala d’actes del Comú

 

Concert Orient-Occident, diàleg de les ànimes

Escoltar aquestes músiques d’Orient i Occident, subtilment aplegades per Jordi Savall, no és pas una experiència qualsevol. Perquè a l’emoció estètica s’hi afegeix un sentiment encara més intens, aquell que et fa sentir partícip, com per art d’encantament, d’una humanitat reconciliada.

Pedro Estevan (percussions), Dimitris Psonis (llaüt, santur i morisca), Moslem Rahal (ney) i Jordi Savall (lira, vielle, rebab i direcció).

Dimecres 3 de novembre, a les 21.30 h, a la sala Prat del Roure

Entrades a 15 € a l’Oficina de Turisme d’Escaldes-Engordany

 

Aforament limitat Reserves i venda d’entrades a l’Oficina de Turisme d’Escaldes-Engordany (plaça Santa Anna, s/n, tel. 890 881, o bé a oficinaturisme@e-e.ad).