1 / 1

Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona

L'any 1999 l'Assemblea General de les Nacions Unides declarà el 25 de novembre, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona.
21 anys després, la violència contra dones i nenes continua essent una de les vulneracions dels drets humans més esteses i persistents al món. Això és possible gràcies a dos factors bàsics: per una banda, la connivència, i en alguns casos la impunitat, de la qual gaudeixen els agressors. Per una altra, el silenci i vergonya que pateixen les víctimes.
El Comú d'Escaldes-Engordany se suma al clam mundial contra qualsevol mena de violència exercida contra les dones entenent aquesta violència des de les diverses facetes on apareix: la violència física, psicològica, sexual..., incloses les amenaces, la coerció o la prohibició arbitrària de la llibertat.
Andorra no és una excepció dins l'escenari global de la violència. L'any 2019 es van atendre 287 casos de violència de gènere al SAVVG (Servei d'Atenció a Víctimes de Violència de Gènere) entre els mesos de gener a octubre. L'any 2020 la xifra no ha fet més que elevar-se fins a arribar als 311 casos actuals.
Per tant és innegable que convivim amb la violència contra les dones, a la vida pública i a la vida privada.

Assumir la violència de gènere com quelcom endèmic o inevitable és inacceptable.
Negar l'existència d'una violència específica contra les dones és, a més de temerari, immoral.
Manifestem, com no pot ser d'una altra forma, el nostre suport a les víctimes de la violència de gènere amb un missatge d'esperança i superació. No esteu soles.
Interpel·lem al gruix de la societat a prendre part de l'erradicació d'aquesta execrable forma de violència: des del sector públic i des del privat, des de l'acció individual com des de la lluita col·lectiva. El missatge ha de ser clar, unànime i contundent: prou violència contra les dones!