Arxiu Històric

El 24 de maig de 1982 a proposta de l’aleshores Junta de Qüestions Cíviques el Comú “aprova la proposta de creació d’un Arxiu Històric, integrat pels documents antics que pertanyen a l’Honorable Comú”. La seva ubicació, des del juny del 2001, és la rehabilitada casa Jaume de Roca, situada al número 2 del carrer d’Engordany.

L’Arxiu Històric d’Escaldes-Engordany disposa d’una sala de consulta amb accés lliure al fons de biblioteca especialitzada (obres de referència i bibliografia d’Andorra) i un aparell lector de microfilms, tres zones de dipòsit equipades amb armaris compactes on conservem: material imprès i fotogràfic, fons comunal i grans formats.

FONS BIBLIOTECA

El fons de la Biblioteca té un caràcter divers: 1800 obres de referència i específiques d’Andorra; unes 200 d’obres publicades abans de l’any 1900; prop d’un centenar d’obres constitueixen el fons de Jacint Verdaguer; un recull molt divers conforma el fons dedicat a Isabelle Sandy: la seva obra bibliogràfica, recull d’articles, obres manuscrites, etc.; també existeixen aproximadament uns 1500 llibres de temàtica molt variada (geografia, literatura,arts, etc).

HEMEROTECA

Reuneix les publicacions periòdiques publicades a Andorra a partir dels anys 80 (Poble andorrà, Correu andorrà, 7 dies, Informacions, etc). Es conserva la premsa diària, es seleccionen els articles sobre Escaldes-Engordany que han anat apareixent en la premsa nacional. Aquests estan gestionats a través d’un base de dades i es poden consultar en format digitalitzat.

AUDIOVISUAL

Recull de les gravacions dels concerts dels Festivals de Jazz celebrats a Escaldes-Engordany entre els anys 1985-1995.

FOTOGRAFIA

Reuneix un ampli fons fotogràfic que plasma la història en imatges de la nostra parròquia: festes i tradicions populars, esdeveniments esportius, concerts, paisatges,... El fons el composen aproximadament, més de 3.300 sèries de negatius i 100.000 imatges aproximadament en format digital, dins un marc cronològic des dels anys 80 fins l’actualitat.

FONS COMUNAL

Constituït per el conjunt de documents generats en les diverses activitats realitzades per aquesta administració local al llarg del temps. D’entre tot el conjunt podem destacar: llibres d’actes del Quart (del 1711 al 1978), llibres d’actes del Comú (des del 1978), documents sobre el procés polític de creació de la parròquia, llibres de decrets, documents sobre l’aigua termal, documents sobre la Confraria de Paraires, cadastre de propietats rústiques de 1910, llibres de contribucions, processos electorals,...

GRANS FORMATS

Sota aquesta denominació recollim fotografies de grans dimensions, cartells i pòsters publicitaris, mapes i plànols de dimensions grans conservats en calaixeres metàl·liques.

SERVEIS

L’Arxiu ofereix la consulta de tots els seus fons sense restriccions pel seu caràcter públic a les seves dependències. Per les seves característiques tot els seus fons estan exclosos del servei de préstec. Dels fons bibliogràfics i els fons comunals s’ofereix el servei de reproducció. Dels fons fotogràfics, prèvia demanda, s’ofereix el servei de reproducció a través de còpies digitals. El preu públic es correspon al cost de la reproducció de documents de l’Arxiu Històric d’Escaldes-Engordany.

 

Arxiu històric - C/ d’Engordany, 2

890 861 / arxiu@e-e.ad

Horari:

De dilluns a divendres de 9h a 17h